navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Analiza 75.000 pacijenata

Šta je pokazala studija: Može li vakcina protiv gripe djelimično zaštititi od teških oblika COVID-19?

Osobe koje su vakcinisane protiv gripe mogle bi biti djelimično zaštićene protiv nekih ozbiljnih učinaka koronavirusa i imaju manji rizik od hospitalizacije.

Objavljeno: 12.07.2021. u 20:31
get url
text

Analiza približno 75.000 pacijenata oboljelih od COVID-19 pokazala je značajno smanjenje rizika od moždanog udara, duboke venske tromboze i sepse, kao i smanjen prijem pacijenata na hitne prijeme i jedinice intenzivne njege kod onih koji su primili vakcinu protiv gripe, piše The Guardian.

Iako vakcina protiv gripe nije smanjila broj smrti u studiji, prethodna istraživanja pokazuju da ona može pružiti neku zaštitu protiv koronavirusa jačajući urođeni imunološki sistem – općenitu odbranu tijela koja nije usmjerena prema nekom određenom patogenu.

Moguće je i drugo objašnjenje: pacijenti koji su primili vakcinu protiv gripe u boljem su općem zdravstvenom stanju od onih koji nisu.

- Detektirali smo da vakcina protiv gripe nudi djelimičnu zaštitu protiv ozbiljne bolesti COVID-19. Važno je naglasiti da i dalje apsolutno preporučujemo vakcinaciju protiv COVID-19 jer vakcina protiv gripe nikako ne može biti zamjena za vakcinu protiv COVID-19 - rekao je Devinder Singh, jedan od autora studije i profesor kliničke hirurgije na Univerzitetu u Miamiju.

Rezultati, prezentirani na online sastanku Evropskog društva za kliničku mikrobiologiiju i infektvne bolesti, sugeriraju da vakcina protiv gripe može štititi od nekih medicinskih problema uzrokovanih COVID-19.

Prema studiji, Covid-pacijenti koji nisu vakcinisani protiv gripe imali su 45 do 58 posto šanse za moždani udar, 40 posto veće šanse za razvoj duboke venske tromboze i 36 do 45 posto veću šansu za razvoj sepse.