navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekovitost

Šampinjoni gode zdravlju, štite od karcinoma, podižu imunitet

Šampinjoni su jestive gljive koje su sve više zastupljene u svakodnevnoj ishrani.

Objavljeno: 05.12.2022. u 15:22
get url
text
Gljive
Gljive

Ove popularne i ukusne gljive koristimo za pripremu gotovo svih jela, od pizza do salata i umaka. Međutim, osim izvrsnog okusa, bijele gljive krase i brojni hranjivi sastojci koji gode zdravlju.

Istraživanja su pokazala da šampinjoni potiču aktivnost kritičnih stanica u imunološkom sistemu organizma.

Istraživači su dokumentirali kako šampinjoni potiču imunološki sistem povećavajući proizvodnju proteina koji se bore s uzročnicima bolesti. Utvrđeno je da je efekt podizanja imuniteta zahvaljujući šampinjonima povezan s njihovom količinom – dakle, više gljiva – izraženiji imunološki odgovor.

Manje je poznato da šampinjoni mogu biti vrlo korisni u prevenciji i terapiji raka dojke. Stručnjaci vjeruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno moguće suzbiti rast tumora dojke kod žena.

U 100 g sirovih šampinjona nalazi se samo – 26 kcal, a što ovu gljivu stavlja na popis vrlo poželjnih namirnica kojima se mogu hraniti i osobe s posebnim programima u prehrani poput osoba oboljelih od dijabetesa.

Pokazalo se da su gljive, svježe i kuhane, u različitim godišnjim dobima, dobar izvor prehrambenih vlakana, uključujući hitin, za kojeg se vjeruje da smanjuje nivo holesterola u krvi, te beta-glukan, koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Šampinjoni još sadrže vitamine D i B grupe, nešto vitamina E i provitamina A, te dosta kalija, fosfora, željeza i drugih elemenata potrebnih ljudskom organizmu.

Gljive koje ostanu od ručka nije dobro ostavljati u frižideru za sutradan jer oksidiraju, a mogu promijeniti i aromu. Isto tako podgrijavanje jela s gljivama nije preporučivo, a nije poželjno ni obrađivati ih u mikrovalnoj.

Kod šampinjona ispiranje vodom i nije toliko efikasno, savjet je da se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom.