navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Najnovije istraživanje

Sada je mnogo jasnije zašto maske imaju ogromnu ulogu u suzbijanju zaraze koronavirusom

Najnovije istraživanje pokazalo je da maske za lice smanjuju za 99,9 posto rizik širenja velikih kapljica povezanih s opasnošću širenja koronavirusa kada čovjek govori ili kašlje.

Objavljeno: 24.12.2020. u 09:30
get url
text

Žena u uspravnom položaju udaljena dva metra od muškarca koji kašlje bez maske izložena je 10.000 puta više širenju kapljica koje potencijalno nose virus, pokazala su istraživanja.

- Nema nikakve sumnje da maske za lice mogu značajno smanjiti disperziju kapljica koje potencijalno nose virus - rekao je za France presse glavni autor istraživanja Ignazio Maria Viola, stručnjak za dinamiku fluida na Univerzitetu u Edinburghu.

Autori studije kažu da su kapljice koje se poput projektila izbacuju kada se govori ili kašlje, te potom zbog gravitacije padaju na zemlju, glavni pokretač transmisije virusa Sars-CoV-2.

Manje, finije kapljice, koje čine aerosol, mogu ostati u zraku duži period i predstavljaju rizik, posebno u zatvorenim slabo zračenim prostorima, bez strujanja zraka i kada ljudi ne nose maske ili ih nose na pogrešan način, ispod nosa.

- Stalno izdišemo čitavu paletu kapljica, od mikro nivoa do one od milimetra, a neke padaju na tlo brže od drugih, ovisno o temperaturi, vlažnosti a posebno struji zraka, dodaje naučnik.

Inače, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iz Washingtona kaže da maske ne blokiraju efikasno samo veće kapljice, već mogu također blokirati i fine kapljice i čestice, koje obično opisujemo kao aerosol, prenosi AFP.