navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Naučnik o koronavirusu

Rudan: "Nije mi jasno otkud ti sojevi, činilo mi se da su na neki način namjerno modificirani"

Hrvatski naučnik Igor Rudan kazao je da, uprkos tome što mutacije kod virusa same po sebi nisu ništa novo, i stručnjaci su ih od početka pandemije i očekivali, sa SARS-CoV-2 se ipak dogodilo nešto posebno.

Objavljeno: 24.04.2021. u 08:17
get url
text

- Nije mi bilo jasno otkud ti sojevi. Činilo mi se, s obzirom na to da smo imali sedam do 15 novih mutacija koji su im svi pomagali da izbjegnu imunološki sistem, da su oni možda i genetski na neki način modificirani namjerno. Nije mi bilo jasno kako se to moglo dogoditi. Onda smo dobili odgovor na to; tužna i nesretna priča, od bolesnika koji su imunokompromitirani, bilo da su na hemoterapiji, bilo da imaju leukemije ili neke bolesti – naglasio je Rudan u RTL Direktu.

Kada oni (pacijenti) obole, oni, kako je kazao Rudan, ne mogu dovoljno proizvesti antitijela da bi se mogli odbraniti od virusa, pa su dobijali antitijela od ljudi koji su već preboljeli.

- No, oni nikada niti tih (antitijela) nisu mogli proizvesti dovoljno. Po šest mjeseci su živjeli između života i smrti, a virus u njima je neprekidno učio kako se boriti protiv antitijela i skupljao te nove mutacije. I na kraju, prije nego što bi umrli, virus bi "skočio" na zdravstvenog radnika i onda se počeo širiti. To je način na koji nas je prevario i tužno je jer smo pokušali spasiti najranjivije, a dobili smo soj koji možda izbjegne vakcine - opisao je Rudan.