navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Opuštajući hobi, ali...

Ribice kao kućni ljubimci: Akvarij nije samo lijep dodatak enterijeru

Mnogi se često odlučuju za kućne ljubimce izabrati ribice, a to objašnjavaju tim što su one tihe, mirne i jednostavne za održavanje. No, prije nego što se odlučite za ribice, trebate znati da to nije samo opuštajući hobi i dobar dodatak enterijeru, već i velika obaveza.

Objavljeno: 12.02.2020. u 13:22
get url
text

Ihtiolozi otkrivaju popis od nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju prije nego što ribice postanu dio vašeg domaćinstva:

Izbor vrste

Pri izboru riba trebate imati na umu da ne mogu sve vrste živjeti na istom prostoru i u istim uvjetima. Također, treba znati da su morske vrste uvijek ljepše i šarenije, ali i skuplje i kompliciranije za uzgoj, pa je za početnika možda bolje izabrati slatkovodni akvarij od morskog.

Akvarij

Pri kupovini akvarija vrijedi pravilo - veće je bolje. Ali prije nego što donesete odluku o veličini, razmislite kakve ćete ribe kupiti, gdje ćete smjestiti akvarij i koliko ste novca spremni izdvojiti. Vodite računa o tome da do akvarija ne dopire previše dnevnog svjetla, da nije smješten preblizu izvora topline, prozora ili vrata kako ne bi došlo do štetne promjene temperature unutar akvarija.

Strpljenje

Trebate biti svjesni da se akvarij neće formirati preko noći i da od odluke da nabavite akvarij do uživanja u njemu mora proći neko vrijeme. Za početak u akvarij stavite nekoliko biljaka, a onda sačekajte nekoliko dana kako bi se stvorili dobri uvjeti, pa dodajte nekoliko riba koje su inače kao vrsta najizdržljivije i tako postepeno obogaćujte svoj akvarij dok ne dođete do željene veličine.

Svjetlo

Dobre lampe nužne su ukoliko u akvariju postoje žive biljke ili ako se radi o morskom akvariju, jer su te ribe ovisne o svjetlu pri pronalasku hrane. S lampama će cijeli akvarij izgledati atraktivnije, a zbog nedostatka sunčevog svjetla svjetlost lampi pogodovat će zdravlju riba.

Grijači i termometri

Bez obzira za koju vrstu ribe se odlučite - svaka će zahtijevati tačno određenu temperaturu. Zapamtite da temperatura u akvariju mora biti konstantna, jer velike i česte promjene temperature mogu izazvati bolesti kod riba.

Hrana

Za svaku vrstu riba postoji posebna hrana koju jedu, najčešće u obliku suhih listića. Zbog zdravlja riba, dobro je periodički mijenjati vrstu hrane koja se koristi.

Bolesti

Ponekad će se u akvariju pojaviti neka bolesna riba. Kako biste spriječili širenje bolesti najbolje bi bilo imati rezervni akvarij u koji ćete takve ribe odvojiti kao svojevrsni karantin. Uzročnici bolesti kod riba najčešće su gljivice, paraziti ili virus. U svakom slučaju važno je liječenje početi što prije.

Kupovina zdravih riba

Prije nego što kupite ribe, važno je da akvarij stavite u funkciju i da tako radi tri do četiri sedmice prije nego što u njega smjestite ribe. Najbolje je kupiti ribu u specijaliziranoj trgovini kako biste se osigurali da kupujete zdravu ribu. Ipak, obratite pažnju da je riba, koju ste izabrali, aktivna, ali ne hiperaktivna, da ima bistre oči, da je trbuh okrugao, ali ne napuhan, da su peraje pravilnog oblika i u funkciji, da diše s lakoćom te da je njena boja jarka i čista, bez neobičnih mrlja po tijelu.