navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Gost iz Turske

Publika u Sarajevu družila se sa višestruko nagrađivanim rediteljem Semihom Kaplanogluom

Sarajevska publika sinoć je kinu Meeting Point imala priliku da se druži sa višestruko nagrađivanim rediteljem iz Turske, Semihom Kaplanogluom.

Objavljeno: 18.10.2023. u 09:59
get url
text

Kaplanoglu je i ranije dolazio u Sarajevo, bio je gost Sarajevo Film Festivala, a ovaj put, njegov film "Predanost", inače turski kandidat za Oscara iz 2020. godine, prikazan je u okviru obilježavanja stogodišnjice Republike Turske koja je u bh. prijestolnici upriličena uz podršku Instituta "Yunus Emre", ambasade Republike Turske u BiH, i Ministarstva kulture i turizma Republike Turske. Projekciji je prisustvovao i ambasador Turske u Bosni i Hercegovini, Sadik Babur Girgin.

Film "Predanost" govori o Asli, mladoj majci koja pokušava pronaći dadilju da bi se mogla vratiti na posao. Nakon duge potrage upoznaje mladu Gulnihal, također mladu majku. Sa ulaskom Gulnihal u njen život, Asli se suočava sa svojim tajnama koje je i sama izbjegavala, prenosi Anadolija. 

- Toliko puta sam bio u Sarajevu i jako sam sretan, jako sam uzbuđen što sam opet tu, jer ćemo prikazati filmu u okviru 100 godina obilježavanja Republike Turske. Nažalost, trenutna situacija u svijetu su ratovi, nadam se da će se to promijeniti - kazao je reditelj u izjavi za medije.

Na pitanje da pojasni kakvu poruku njegov film "Predanost" šalje, odgovorio je:

"Mene je uvijek zanimalo kakav je u današnjem modernom vremenu odnos majke i djeteta. Uvijek me to zanimalo i uvijek sam to istraživao. Kroz ta svoja interesovanja sam pokušao napisati jednu priču i napisao sam je". 

Pojasnio je da je film "Predanost" prvi dio istoimene trilogije, a da je "drugi dio "Hasan" premijerno prikazan na prestižnom Cannesu, dok treći dio tek treba početi da radi". 

- Mislim da sam peti put ovdje u Sarajevu, dolazio sam i na SFF. Sarajevo ima posebno mjesto u mom srcu kada razmišljam o kinematografiji i filmu - naglasio je Kaplanoglu.

Nakon projekcije, publika je njegov film ocijenila realnim, krajnje iskrenim omažom ženi, djeci, ali i domovini, obzirom da Kaplanoglu u filmu govori i o turskim šehidima koji su poginuli u borbi protiv terorista. 

Semih Kaplanoglu jedan je od najpriznatijih pisaca, reditelja i producenta savremenog filma. Za svoj rad višestruko je nagrađen brojnim svjetskim nagradama, među kojim je i Zlatni medvjed za film "Med" na 60. Berlinaleu, kao i nagradu Nezavisnog ekumenskog žirija. Film je vidjela i publika 16. Sarajevo Film Festivala (SFF) u okviru Open Air programa.

Nakon "Mlijeka" i "Jajeta", filmova koje je publika SFF-a također imala priliku da pogleda, "Med" je bio posljednji dio Kaplanogluove filmske trilogije koji je ocijenjen kao jednostavan, autentičan pristup ljudskoj duši.

Kaplanoglu se ponovo vratio na 23. SFF kada je njegov film "Zrno" zabilježio svjetsku premijeru i otvorio takmičarski program. Kroz svoju produkcijsku kuću Kaplan Film on piše i režira kao nezavisni producent, praveći svjetski priznate međunarodne koprodukcije.

Između ostalog, kao pruducent, doprinio je filmu "Djeca" rediteljice Aide Begić, koji je dobio posebno priznanje žirija u Cannesu 2012. godine.