Navika da se priprema puno jela, masnih salata sa majonezom i pavlakom, puno raznih poslastica, udar je na zdravlje.
I umjesto da se družimo i da smo zadovoljni, osjećamo se loše i poslije praznika nam bukvalno treba oporavak od prejedanja.
Kako biste ipak uživali u hrani, a u Novu godinu zakoračili bez problema sa probavom, visokim pritiskom i holesterolom, evo nekoliko zdravih recepata za novogodišnju zabavu koje je pripremila nutricionistica Amela Ivković O'Reilly.
Pečena povrtna plata
Potrebni sastojci: miješano povrće (mrkva, tikvice, paprike, brokula), dvije kašičice maslinovog ulja, dva česna bijelog luka sitno sjeckana, so, biber, suho začinsko bilje (majčina dušica, ruzmarin).
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa
Narežite povrće na jednake komade.
U velikoj zdjeli pomiješajte povrće sa maslinovim uljem, bijelim lukom, solju, biberom i začinskim biljem.
Rasporedite povrće na pek-papir u tavi. i pecite ga 20-25 minuta ili dok povrće ne postane mekano i blago zapečeno.
Humus sa štapićima povrća
FOTO: PEXELS
Potrebni sastojci za humus: jedna konzerva slanutka (ocjeđen i opran), dvije kašike tahinija (susamova pasta), sok od jednog limuna, jedno česno bijelog luka, so, biber ili maslinovo ulje za preliv.
Postupak pripreme:
U blenderu ili procesoru hrane kombinirajte slanutak, tahini, limunov sok, bijeli luk i so. Blendajte dok smjesa ne postane glatka. Po potrebi dodajte malo vode.
Poslužite humus u zdjeli, po želji ukrasite paprikom ili maslinovim uljem.
Izrežite povrće na štapiće ( mrkva, crvena paprika, komorač, celer...) i poslužite uz povrće.
Piletina na žaru sa limunom i peršunom
Potrebni sastojci: četiri pileća prsa bez kostiju, sok od dva limuna, dvije kašike maslinovog ulja, dvije kašike svježeg peršuna, sjeckanog, so i biber.
Postupak pripreme:
U zdjeli pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, peršun, so i biber.
Marinirajte piletinu u smjesi najmanje 30 minuta.
Potom je pecite na grilu ili u tavi dok ne postane zlatnosmeđa sa obje strane i skroz pečena.
Salata od kvinoje s avokadom
Potrebni sastojci: jedna šoljica kvinoje, jedan zreli avokado, narezan, jedna šoljica cherry paradajza, prepolovljenih, dvije šake svježeg špinata, sok od jednog limuna, so i biber, maslinovo ulje.
Postupak pripreme:
Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju.
U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, avokado, cherry paradajz i špinat. Dodajte limunov sok, maslinovo ulje, so i biber te dobro promiješajte, pa poslužite.
Voćni štapići sa jogurtom
Potrebni sastojci: razno svježe voće (ananas, mandarine, kivi, banane, jabuke...), grčki jogurt za umakanje.
Postupak pripreme:
Voće narežite na štapiće ili kockice.
Poslužite s grčkim jogurtom u posebnoj posudi za umakanje.
Sa ovim receptima, vaša novogodišnja zabava bit će i ukusna i zdrava.