navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravija novogodišnja trpeza

Pripremite pečenu povrtnu platu, piletinu s limunom, salatu sa kvinojom i avokadom...

Novogodišnja trpeza sa masnim i jakim jelima, bogata šećerima i mesnim prerađevinama, malo kome prija.

Objavljeno: 30.12.2023. u 18:50
get url
text

Navika da se priprema puno jela, masnih salata sa majonezom i pavlakom, puno raznih poslastica, udar je na zdravlje.

I umjesto da se družimo i da smo zadovoljni, osjećamo se loše i poslije praznika nam bukvalno treba oporavak od prejedanja.

Kako biste ipak uživali u hrani, a u Novu godinu zakoračili bez problema sa probavom, visokim pritiskom i holesterolom, evo nekoliko zdravih recepata za novogodišnju zabavu koje je pripremila nutricionistica Amela Ivković O'Reilly.

Pečena povrtna plata

 

Potrebni sastojci: miješano povrće (mrkva, tikvice, paprike, brokula), dvije kašičice maslinovog ulja, dva česna bijelog luka sitno sjeckana, so, biber, suho začinsko bilje (majčina dušica, ruzmarin).

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa

Narežite povrće na jednake komade.

U velikoj zdjeli pomiješajte povrće sa maslinovim uljem, bijelim lukom, solju, biberom i začinskim biljem.

Rasporedite povrće na pek-papir u tavi. i pecite ga 20-25 minuta ili dok povrće ne postane mekano i blago zapečeno.

Humus sa štapićima povrća

 FOTO: PEXELS

Potrebni sastojci za humus: jedna konzerva slanutka (ocjeđen i opran), dvije kašike tahinija (susamova pasta), sok od jednog limuna, jedno česno bijelog luka, so, biber ili maslinovo ulje za preliv.

Postupak pripreme:

U blenderu ili procesoru hrane kombinirajte slanutak, tahini, limunov sok, bijeli luk i so. Blendajte dok smjesa ne postane glatka. Po potrebi dodajte malo vode.

Poslužite humus u zdjeli, po želji ukrasite paprikom ili maslinovim uljem.

Izrežite povrće na štapiće ( mrkva, crvena paprika, komorač, celer...) i poslužite uz povrće.

Piletina na žaru sa limunom i peršunom

 

Potrebni sastojci: četiri pileća prsa bez kostiju, sok od dva limuna, dvije kašike maslinovog ulja, dvije kašike svježeg peršuna, sjeckanog, so i biber.

Postupak pripreme:

U zdjeli pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, peršun, so i biber.

Marinirajte piletinu u smjesi najmanje 30 minuta.

Potom je pecite na grilu ili u tavi dok ne postane zlatnosmeđa sa obje strane i skroz pečena.

Salata od kvinoje s avokadom

 

Potrebni sastojci: jedna šoljica kvinoje, jedan zreli avokado, narezan, jedna šoljica cherry paradajza, prepolovljenih, dvije šake svježeg špinata, sok od jednog limuna, so i biber, maslinovo ulje.

Postupak pripreme:

Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju.

U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, avokado, cherry paradajz i špinat. Dodajte limunov sok, maslinovo ulje, so i biber te dobro promiješajte, pa poslužite.

Voćni štapići sa jogurtom

 

Potrebni sastojci: razno svježe voće (ananas, mandarine, kivi, banane, jabuke...), grčki jogurt za umakanje.

Postupak pripreme:

Voće narežite na štapiće ili kockice.

Poslužite s grčkim jogurtom u posebnoj posudi za umakanje.

Sa ovim receptima, vaša novogodišnja zabava bit će i ukusna i zdrava.