navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisni savjeti

Pomiješajte ova dva jeftina sastojka iz kuhinje i ulijte ih u teglu: Krasula ili drvo novca će rasti i cvjetati kao ludo

Krasula ili drvo novca je biljka koja se u Feng Shuiju smatra magnetom za obilje. Ova vrsta sukulenata ima okrugle mesnate listove koji podsjećaju na novčiće, pa otuda i naziv drvo novca.  

Objavljeno: 25.01.2024. u 09:07
get url
text

Krasula nije komplikovana za njegu, zahtijeva pravovremeno zalijevanje (što je izuzetno rijetko tokom zimskih mjeseci) i povoljno osvjetljenje. Prema vjerovanju, što više raste, to više novca privlačite. Malo ljudi zna da ova biljka može cvjetati, a njeni cvjetovi su simbol ljepote i obilja, piše Jutarnji. 

Kako bi vaše stablo novca bilo zdravo, bujalo i puno cvjetova, pokušajte ga hraniti prirodnim sastojcima. Potreban mu je kalcij i fosfor koji pozitivno utječu na razvoj korijena, ali i na stvaranje novih mladica. Također, dušik potiče zelenilo biljke, ali s njim morate biti oprezni, jer u velikim količinama može nepovoljno utjecati na krasulu, prenosi Lovesensa.

Jedan od najboljih izbora za organsku prehranu krasule su ljuske jaja koje su izuzetno bogate kalcijem.

Ljuske jaja sameljite u mlincu za kafu, pa jednu kašiku tog praha pomiješajte sa šećerom i jednom kašikom zemlje. Sve dobro promiješajte, ulijte u posudu i zalijte biljku. Za dodatni učinak možete samljeti koru od banane, što je također odličan način za čuvanje cvijeta.

Uz ishranu, najvažniji sastojak za razvoj biljaka je ljubav. Cvijeće osjeća vašu energiju, a ako ga njegujete s puno ljubavi i privrženosti, moguće je da će neprestano rasti i razvijati se.

Ono što je dobro znati jest da krasula ili drvo novca, ta prekrasna južnoafrička biljka zelenih, mesnatih listova je sukulent i vrlo je jednostavna za održavanje te da ju je njabolje postaviti blizu prozora. Zalijevanje biljke treba biti rijetko i oskudno, 1-2 puta mjesečno. Učestalost ovisi o stanju tla u posudi. Nakon zalijevanja, pazite da potpuno uklonite višak vlage iz posude.