Ali, ne ispadne svaki put dobro kada ga pripremate.
Ako i vi imate taj problem, evo nekoliko savjeta i trikova uz koje će krompir uvijek biti hrskav i neodoljiv.
- Uvijek biraj čvršće sorte koje se pri kuhanju ne raskuhavaju. Pečeni krompir najbolje će uspjeti ako ga pripremate od hladnog krompira koji ste prethodni dan skuhali u kori jer se takav neće raspasti pri prženju.
- Na kraju, nije nimalo važno ni u kojoj tavi pržite krompir. Svejedno je li to teflonska ili od lijevanog željeza, no najvažnije je da bude dovoljno velika i teška jer je to presudno za provođenje topline.
- Krompir pržite na ulju, maslu ili kombinaciji maslaca i ulja. Sam maslac u protivnom bi zagorio. Krompir skuhajte prethodni dan, pa ga ogulite i narežite na kriške debljine oko pet milimetara.
- Kriške krompira stavite u tavu, ali nemojte ih naguravati jer inače neće biti hrskave.
- Kada kriške krompira porumene s donje strane, okrenite ih i pržite dok ne poprime zlaćanu boju.