navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno i zdravo

Pet odličnih jela sa piletinom

Sa piletinom možete praviti brojna jela, od onih jednostavnih, gotovih za 10 minuta, do onih koji zahtijevaju marinade i duže pripreme.

Objavljeno: 15.11.2023. u 14:23
get url
text

Evo pet prijeloga koji će vam se sigurno dopasti:

Pileća salata s limunom

 

Potrebni sastojci: 170 grama pilećih prsa, 1,8 dl soka limuna, 0,5 dl maslinovog ulja, jedna kašičica, himalajske soli, dvije paprike, različitih boja, narezane na trakice, jedna srednje velika tikvica narezana na trakice.

Postupak pripreme:

Pomiješajte piletinu, limunov sok, maslinovo ulje i so i ostavite da odstoji sat vremena, povremeno okrećući. Zagrijte gril tavu i izvadite pileća prsa, pustite da se malo ocijede te stavite na zagrijanu tavu. Prsa okrećite svakih 30-ak sekundi da se ispeku, a ne isuše. Kad su prsa pečena izvadite ih na tanjir i narežite na trakice. Dodajte narezano povrće i pomiješajte.

Piletina u jogurtu i začinima

 

Potrebni sastojci: tri i po dl malomasnog jogurta, dvije kašičice sitno nasjeckanog svježeg luka, jedna kašika naribanog svježeg đumbira, jedna kašika maslinovog ulja, jedna kašičica kima, pola kašičice crvene paprike, 1/4 kašičice kurkume, tri sitno narezana česna bijelog luka, 170 grama pilećih prsa, pola kašičice himalajske soli.

Postupak pripreme:

Pomiješajte sve sastojke osim pilećih prsa i soli u jednoličnu smjesu. Prsa narežite na centimetar debele šnicle i uronite u smjesu. Pustite da se marinira oko dva sata u frižideru, povremeno okrećući.

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. U manju tepsiju stavite papir za pečenje. Pileće šnicle izvadite iz marinade, ocijedite marinadu s njih, pospite sa svih strana s nekoliko zrnca soli i posložite na papir za pečenje. Nakon šest, sedam minuta šnicle okrenite da se zapeku sa svih strana.

Pecite 15-ak minuta ili dok piletina ne dobije zlatnu boju. Uz ovako pripremljenu piletinu možete jesti rižu ili povrće na žaru kao prilog, ovisno o vašim nutritivnim potrebama.

Piletina s maslinama i feta sirom

 

Potrebni sastojci: 170 grama pilećih prsa, četiri, pet komada sitnog paradajza, jedna žuta ili zelena paprika, 20 maslina, 120 g feta sira, pola kašičice himalajske soli, jedna kašika maslinovog ulja, jedna kašika aceta balsamica, par listova zelene salate za dekoraciju.

Postupak pripreme:

Zagrijte grill tavu. Piletinu pospite s nekoliko zrnca soli, sa svih strana. Piletinu stavite na ugrijanu tavu i pecite s obje strane, često okrećući dok nije pečena. Izvadite piletinu na tanjir, a tavu ostavite na ploči.

Umiješajte u posudici maslinovo ulje i aceto balsamico. Pola smjese ulijte na tavu i dodajte na trakice narezanu papriku. Miješajte nekoliko minuta, pa dodajte na polovine narezani paradajz i masline.

Piletinu prelijte ostatkom mješavine maslinovog ulja i aceta balsamica. Narežite pileća prsa na trakice širine oko jedan i po centimetar i dobro uvaljajte u tekućinu. Prelijte piletinu paradajzom i maslinovim uljem i na vrh dodajte na sitne kockice narezan feta sir. Možete poslužiti na listovima zelene salate.

Hladna piletina s brusnicama i rižom

 

Potrebni sastojci: 170 grama pilećih prsa, 3/4 kašičice himalajske soli, 90 g riže, tri kašike soka iscijeđenog limuna, dvije kašike maslinovog ulja, 70 g sušenih brusnica, 70 grama na trakice izrezanog celera, jedna crvena paprika narezana na trakice, 10 maslina, biber.

Postupak pripreme:

Piletinu pospite sa soli i biberom i dodajte na prethodno zagrijanu gril tavu. Okrećite piletinu svakih 30-ak sekundi da se ne isuši, a dobro ispeče. Kad je piletina gotova, stavite je na hladan tanjir, izrežite na trakice ili kockice i ostavite da se hladi. Dok pečete piletinu, stavite i rižu da se kuha, prema uputama na pakiranju. Kad je riža gotova također je ostavite da se ohladi.

Sve ostale sastojke dodajte u veću posudu i dobro promiješajte. Kad su piletina i riža hladni, dodajte ih povrću i uživajte u zdravoj i hladnoj proteinskoj salati.

Havajska piletina

 

Potrebni sastojci: pola dl soka od ananasa, dvije kašike kečapa, dvije kašike soja sosa, jedna i po kašičica naribanog svježeg đumbira, dva sitno nasjeckana česna bijelog luka, 170 grama pilećih prsa, 3/4 kašičice himalajske soli, malo bibera.

Postupak pripreme:

Pomiješajte sok od ananasa, kečap, soja sos, đumbir i bijeli luk. Odvadite četvrtinu smjese za kasnije. U preostalu marinadu umiješajte piletinu i ostavite da se marinira preko noći.

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. U manju tepsiju stavite papir za pečenje. Pileće šnicle izvadite iz marinade, ocijedite marinadu s njih, pospite sa svih strana s nekoliko zrnca soli i posložite na papir za pečenje te pospite polovinom izdvojene marinade. Nakon šest, sedam minuta šnicle okrenite da se zapeku sa svih strana te zalijte preostalom marinadom. Pecite 15-ak minuta ili dok piletina ne dobije zlatnu boju. Uz ovako pripremljenu piletinu možete jesti rižu ili povrće na žaru kao prilog, ovisno o vašim nutritivnim potrebama.