navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Ovo je super zdrava hrana koju bismo trebali jesti svaki dan

Voće, povrće, nemasni proteini, orašasti plodovi i sjemenke više su od ukusne hrane. Da bi tijelo normalno funkcioniralo, potrebna mu je neprerađena, integralna hrana puna hranjivih tvari i vlakana.

Objavljeno: 17.08.2021. u 15:02
get url
text

Zato su stručnjaci popisali nekoliko super zdravih namirnica koje bismo trebali unositi češće i u većim količinama. Ako ih ne jedete, pokušajte svake sedmice uključiti jednu novu u svoje obroke i polako obogaćujte svoj jelovnik.

Bobičasto voće

Redovno jedenje bobičastog voća povezuje se s mršavljenje, boljom funkcijom mozga i smanjenim krvnim pritiskom. Istraživanja su pokazala da jedenje samo jedne šoljice borovnica u danu može povisiti razinu dobrog LDL holesterola u našoj krvi. Jagode su bogate vitaminom C i smanjuju rizik od hroničnih stanja, uključujući bolesti srca i raka.

Jaja

Jaja su savršen i pristupačan izvor jako kvalitetnih proteina. Bogata su vitaminima i mineralima. Nedavna istraživanja zaključila su da jedenje jaja u umjerenim količinama ne povisuje holesterol.

Avokado

Šoljica narezanog avokada ima 240 kalorija, 10 grama vlakana i 21 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E.

Banana

Banane obiluju kalijem i vlaknima, čine nas sitima i pomažu u mršavljenju.

Zeleno lisnato povrće

Malo kalorija, puno vlakana i hrpa nutrijenata, primjerice vitamina C? Sve se to nalazi u zelenom lisnatom povrću. Kelj, špinat i zelena salata odličan su izbor za sve koji žele kontrolirati glad i skinuti kilograme.

Masline

Masline su izvrstan izvor masnih kiselina, uključujući i poznate oleinske kiseline, koje se u velikim količinama nalaze i u maslinovom ulju.

Unos oleinske kiseline povezan je s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenu upalu i manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Humus

Humus je popularan namaz od slanutka, tahinija, maslinovog ulja, bijelog luka i limunovog soka. Možete ga jesti uz papriku ili krastavac.

Pileća prsa

Piletina je vrlo popularan izbor, a kad se konzumira bez kože, bogata je proteinima, a siromašna zasićenim mastima i holesterolom.

Masna riba

Masnu ribu, losos, tunu, pastrmku, skušu, inćune ili srdele, treba konzumirati kao dio zdrave prehrane najmanje jednom do dva puta sedmično. Masna riba izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su ključne za zdravlje mozga. Riba također predstavlja izvrstan izvor vitamina B12 i joda. Losos je također jedan od rijetkih izvora D vitamina.

Tamna čokolada

Ako nakon večere žudite za slatkim, priuštite si kockicu do dvije tamne čokolade s postotkom kakaa iznad 70 posto.