navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Ovih pet namirnica stručnjakinja za hormone nikada ne jede, a zna i čime ih zamijeniti

Ako ste malo naduti, umorni, znojite se ili ste stalno gladni, velike su šanse da na sve to utječu hormoni.

Objavljeno: 20.09.2022. u 08:31
get url
text

Kako se njihov nivo u tijelu stalno može mijenjati, može doći i do dramatičnih promjena za koje svi znamo - pubertet, trudnoća, razdoblje nakon poroda, predmenopauza, menopauza.
Ponekad su u odličnom balansu, ali mogu i stvarati probleme, piše mindbodygreen.com.

Michelle Sands, autorica je nekoliko svjetski poznatih knjiga o važnosti hormona za cjelokupno zdravlje. Ona navodi kako mogu utjecati na naš svakodnevni život u velikoj mjeri.

Većina žena nema pojma koliko hrana može utjecati na balans hormona.

To se na sreću lako može promijeniti ako znate koje namirnice treba birati, a koje izbjegavati.

U nastavku pročitajte koje se namirnice mogu poigravati s hormonima:

Šećer

Previše šećera uzrokuje prekomjerno otpuštanja inzulina kako bi se lakše kontrolirao nivo šećera u krvi. To može dovesti do osjećaja umora i promjene raspoloženja. Može doći i do pretjerane proizvodnje kortizola, hormona stresa. Šećer je povezan i s upalnim procesima koji također mogu utjecati na hormone.

Kofein

Kada pijete kofu ili čaj, može doći do otpuštanja adrenalina i kortizola zbog čega možete osjećati kao da ste puni energije, ali oni mogu dovesti i do povišenja krvnog pritiska, napetosti u mišićima i glavobolje. Za kvalitetan san nivo kortizola mora biti nizak inače nećete spavati, a to će ipak voditi do umora tokom dana i više nivoe hormona leptina zbog kojeg bi mogli biti gladni.

Umjetna sladila

Često se oglašavaju kao zdravija verzija šećera, ali mogu se igrati s hormonima. Jednom kada dođu u krvotok, štitnjača će pomisliti da ima previše glukoze u krvi što vodi do otpuštanja inzulina. No kako nema pravog šećera, inzulin se raspada, hormoni nemaju štaq raditi i ostaju u krvotoku duže nego što bi trebalo.

Alkohol

Alkohol može povisiti nivo estrogena što može voditi do nadutosti, neredovnog ciklusa i debljanja, posebno kod žena. Može doći i do pojačanog otpuštanja kortizola, a alkohol se može poigrati s raspoloženjem te uzrokovati upalne procese, što nije dobra vijest za hormone.

Voće i povrće koje nije organskog porijekla

Takve namirnice se često tretiraju pesticidima, fungicidima kako bi spriječili bolesti biljke, ali oni se mogu poigrati s hormonima tako da ih ometaju u radu, mogu utjecati i na metabolizam hormona, njihovu proizvodnju i pretvaranje. Izbjegnite ih tako što ćete jesti organski uzgojene namirnice kad god za to imate prilike.

Pet namirnice koje će uravnotežiti hormone:

Zeleno lisnato povrće

Oni su puni sastojaka koji će pomoći pri održavanju normalnog nivoa estrogena u organizmu, pa čak mogu pomoći i pri ublažavanju simptoma menopauze poput napada vrućine ili noćnog znojenja. Sprečavaju upale te oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima.

Avokado

Nalazi se u brojnim dijetama jer je prepun vlakana i zdravih masnoća koje mogu pomoći kod sprečavanja kognitivnog propadanja, ali i kod održavanja zdravog nivoa holesterola. Zdrave masnoće u avokadu podržavaju ravnotežu hormona kada se redovno konzumiraju.

Losos i tuna

Losos i tuna su pune omega 3 masnih kiselina koje mogu pomoći kod ublažavanja simptoma depresije. Potrebno je jesti ove namirnice nekoliko puta sedmično kako bi pomogle pri održavanja balansa u tijelu, a posebno su potrebne hormonima jer sprečavaju upale.

Ugljikohidrati s visokim udjelom vlakana

Isto tako moraju imati malo šećera kako bi utjecali na zdravu hormonsku sliku. Krećući se brzo kroz probavni trakt, drže nivo šećera u krvi pod kontrolom, što je potrebno kako bi i hormoni pravilno funkcionirali.

Probiotici i prebiotici

Ako želite hormone imati pod kontrolom ovo su neke od najboljih namirnica koje treba konzumirati. Dobre bakterije, probiotici, žive u crijevima, ali ih možete unositi i putem fermentirane hrane, dok su prebiotici ustvari neprobavljiva vlakna koji pružaju hranu dobrim bakterijama, a možete ih pronaći u šparogama, bijelom luku, luku, bananama... Pozitivno djelovanje na hormone je upravo ta posljedica balansiranja dobrih bakterija u probavnom traktu što pomaže pri sprečavanju upala. Uz to dobre bakterije pomažu pri kontroli nivoa kortizola.