navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zanemarena, a moćna

Ova namirnica dokazano uništava ćelije raka, dovoljno ju je jesti jednom sedmično

Heljda (Fagopyrum esculentum) je namirnica iz grupe pseudožitarica, koje se konzumiraju na isti način kao i žitarice, no botanički ne pripadaju porodici trava. Ova zanemarena lažna žitarica, koja zapravo predstavlja voćnu sjemenku iz iste obitelji kojoj pripada i biljka rabarbara, originalno potječe iz središnje Azije, a uzgaja se i u sjevernoj Europi.

Objavljeno: 08.10.2020. u 22:44
get url
text

Ova zanemarena lažna žitarica, koja zapravo predstavlja voćnu sjemenku iz iste porodice kojoj pripada i biljka rabarbara, originalno potječe iz srednje Azije, a uzgaja se i u sjevernoj Evropi. 

Zahvaljujući izuzetnom nutritivnom sastavu, heljda polako, ali sigurno preuzima zasluženi epitet popularne pseudožitarice, a zbog svog "gluten free" statusa posebno je korisna osobama koje ne podnose gluten.

Dr. Mark Hyman tvrdi da je heljda najmoćnija namirnica koju možemo uvrstiti u prehranu.

Prema njegovim riječima, puno je pozitivnih strana ove žitarice, a dr. Hyman izdvaja šest najznačajnijih benefita:

Protiv virusa, jača imunitet

Heljda je decenijama vrlo popularna u tradicionalnoj medicini, a njene ljekovite strane priznala je i savremena medicina, pa se tako preporučuje kod prehlada i virusa. Heljda napada patogene i bakterije, uništava ih, a ujedno i pomaže u jačanju imunološkog sistema.

Čisti krvne sudove

Heljda jača zidove krvnih sudova toliko dobro da je i farmaceutske korporacije koriste u proizvodnji lijekova. Posebno se korisna za ljude koji pate od aterosklerotskih poremećaja i dijabetesa. Kaša od heljde pomaže kod varikoznih vena, srčanih i vaskularnih tegoba.

Liječi anemiju

Heljda je bogata željezom, pa se preporučuje osobama koje pate od anemije. Redovnim konzumiranjem nadoknadit ćete taj nedostatak.

Pomoć kod mršanja

Odavno se heljda koristi kao glavna namirnica u raznim programima prehrane i dijetama. Ukusna je i niskokalorična namirnica. Bogata je mkroelemenktima koji pomažu da se brže zasitite. Sprečava napade gladi, ali i smanjuje želju za slatkišima.

Preporučuje se trudnicama

Sadrži visok stepen folne kiseline, koja je posebno neophodna za zdravlje trudnica i fetusa, jer pospješuje hematopoezu (proces formiranja ćelijskih krvnih komponenti) i čini tijelo otpornijim na negativne efekte okruženja.

Smanjuje rizik od karcinoma

Možda najznačajniji benefit za organizam koji ima heljda je moć da smanji rizik od nastanka karcinoma i blokira razvoj već postojećih ćelija raka. Sastav heljde pomaže tijelu da postane jače i otpornije na sve vrste karcinoma, što je i dokazano nedavnim istraživanjem. Doktor dr. Mark Hyman preporučuje heljdu barem jednom sedmično na trpezi.