Ova zanemarena lažna žitarica, koja zapravo predstavlja voćnu sjemenku iz iste porodice kojoj pripada i biljka rabarbara, originalno potječe iz srednje Azije, a uzgaja se i u sjevernoj Evropi.
Zahvaljujući izuzetnom nutritivnom sastavu, heljda polako, ali sigurno preuzima zasluženi epitet popularne pseudožitarice, a zbog svog "gluten free" statusa posebno je korisna osobama koje ne podnose gluten.
Dr. Mark Hyman tvrdi da je heljda najmoćnija namirnica koju možemo uvrstiti u prehranu.
Prema njegovim riječima, puno je pozitivnih strana ove žitarice, a dr. Hyman izdvaja šest najznačajnijih benefita:
Protiv virusa, jača imunitet
Heljda je decenijama vrlo popularna u tradicionalnoj medicini, a njene ljekovite strane priznala je i savremena medicina, pa se tako preporučuje kod prehlada i virusa. Heljda napada patogene i bakterije, uništava ih, a ujedno i pomaže u jačanju imunološkog sistema.
Čisti krvne sudove
Heljda jača zidove krvnih sudova toliko dobro da je i farmaceutske korporacije koriste u proizvodnji lijekova. Posebno se korisna za ljude koji pate od aterosklerotskih poremećaja i dijabetesa. Kaša od heljde pomaže kod varikoznih vena, srčanih i vaskularnih tegoba.
Liječi anemiju
Heljda je bogata željezom, pa se preporučuje osobama koje pate od anemije. Redovnim konzumiranjem nadoknadit ćete taj nedostatak.
Pomoć kod mršanja
Odavno se heljda koristi kao glavna namirnica u raznim programima prehrane i dijetama. Ukusna je i niskokalorična namirnica. Bogata je mkroelemenktima koji pomažu da se brže zasitite. Sprečava napade gladi, ali i smanjuje želju za slatkišima.
Preporučuje se trudnicama
Sadrži visok stepen folne kiseline, koja je posebno neophodna za zdravlje trudnica i fetusa, jer pospješuje hematopoezu (proces formiranja ćelijskih krvnih komponenti) i čini tijelo otpornijim na negativne efekte okruženja.
Smanjuje rizik od karcinoma
Možda najznačajniji benefit za organizam koji ima heljda je moć da smanji rizik od nastanka karcinoma i blokira razvoj već postojećih ćelija raka. Sastav heljde pomaže tijelu da postane jače i otpornije na sve vrste karcinoma, što je i dokazano nedavnim istraživanjem. Doktor dr. Mark Hyman preporučuje heljdu barem jednom sedmično na trpezi.