Nutricionistica ovog puta dala je prednost zdravoj hrani, pa dominiraju recepti za salate, no, većina njih može biti glavno jelo.
Salata od tikvica i avokada
Potrebni sastojci: 1 avokado, 500 g tikvica, 500 g paradajiza, 100 g feta sira, 1 česno bjelog luka, 3 kašike soka od limuna, 100 ml supe od kocke, 2 kašike ulja, ruzmarin, so.
Postupak pripreme:
Ispasirati i začiniti meso avokada, bjeli luk, sok od limuna.
Na zagrijanom ulju pržiti oko pet minuta tikvice sječene na kolutove i ruzmarin.
Ohladiti tikvice, pa staviti na tanjir. Posuti kockicama feta sira, umakom od avokada i paradajzom sječenim na kolutove.
Humus
Potrebni sastojci: 300 g kuhanog slanutka, 3 kašike tahinija, 1 veći limun, 2 česna bijelog luka – proprženog, po ukusu so, 4 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica kumina, za dekoraciju crvena paprika.
Postupak pripreme:
Slanutak dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna (ili dva manja), so, tahini, maslinovo ulje i malo kumina i staviti u blender. Ispasirati i poslužiti sa prepečenim hljebom.
Salata od ribe sa orašastim plodovima
Potrebni sastojci: 3 krastavca, 2 paprike, kopar, peršunov list, 1 dcl sok od limuna, 5 g limunove korice, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber, 2 komada filea bijele ribe, 1 ljubičasti luk, 100g badema isjekani na listiće.
Postupak pripreme:
Ribu narežite na komade, pa jE skuhajte na pari.
Krastavce i luk izrežite na tanje kolutiće, a papriku na trakice. Naribajte limunovu koricu i iscijedite sok. Kopar i peršUn nasjeckajte na sitno.
U posudi pomiješajte krastavce, papriku, luk, maslinovo ulje, sjeckani peršun i kopar, limunov sok i koricu. Posolite pobiberite, dodajte kuhane komade ribe i pažljivo promiješajte.
Salatu možete poslužiti i toplu i hladnu.
Poslužite sa sjeckanim bademima.
Salata sa rukolom, gljivama i pinjolima
Potrebni sastojci: 1 glavica zelene salate, 50 g rukole, 250 g bukovača ili drugih svježih gljiva, maslac, 1 vezica rotkvica, 6 zelenih ili crnih maslina, 50 ml maslinovog ulja.
Postupak pripreme:
Gljive isjeći na komade i propržiti na maslacu.
Zelenu salatu oprati i iscjepkati. Rotkvice očistiti, pa ih isjeći krupno.
Rukolu cijelu složiti preko rotkvica.
Pomješati sve sastojke.
Dekorisati maslinama.
Salata od tunjevine
Potrebni sastojci: 100-150 g tunjevine propržene na kokosovom maslacu, 50 g rukole, 50 g suhog paradajza, 5-6 narezanih rotkvica, 1 ribana mrkva srednje veličine, 1 kašika sjemenki tikve.
Postupak pripreme
Sve preliti sa dvije kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 kašičicom jabukovog sirćeta i pola kašičice senfa.
Salata sa teletinom, paradajizom, pinjolima
Potrebni sastojci: 500 g teletine, 300 g rukole, 300 g paradajza, 1 glavica luka, 1 dcl soka od narandže, 1 komad ljute papričice, 1 lovorov list, 2 kašike pinjola.
Postupak pripreme:
Teletinu isjeći na trake, a crni luk sitno isjeći. Staviti luk da se dinsta, dodati teletinu, biber i lovorov list. Nastavite dinstati dok meso ne porumeni, dodati so, pa dinstati dok meso ne bude gotovo.
Pomiješati sok od narandže, ulje, so i biber, pa dobro promiješati da se sastojci sjedine.
Ovim dresingom preliti rukolu.
Sve blago promiješati i poslužiti sa pinjolima.
Torta od badema i narandže
Potrebni sastojci: 3 srednje narandže, 250 g mljevenih badema, 6 jaja, 1 kašičica praška za pecivo, 100 g šećera (kao zdraviju varijantu možete koristiti kokos šećer).
Postupak pripreme:
Narandže staviti u šerpu prekriti vodom i kuhati na niskoj temperaturi dva sata.
Rernu zagrijati na 190 stepeni Celzijusa.
Ohlađene narandže prepoloviti, izvaditi košpice i dodati u bleneder zajedno sa jajima, bademima, šećerom i praškom za pecivo.
Smjesu miksati dok ne dobijete glatku formu koju ćete onda uliti u kalup/pleh koji ste prethodno pomastili maslacem i posuli brašnom.
Peći tortu 50 minuta.
Tortu ohladiti u kalupu, a nakon toga okrenuti u tanjir za posluživanje. Po želji možete je ukrasiti čokoladnim prelivom i kandiranom korom narandže.