navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Odlično osvježenje

Niskokalorična zamjena za sladoled: Pripremite sorbet sa dinjom

Sorbet je zaslađena, pa zaleđena voda najčešće s aromom voća, i niskokalorična zamjena za sladoled.

Objavljeno: 28.06.2021. u 08:02
get url
text

Recept je navodno u 13. stoljeću donio Marko Polo vraćajući se iz Kine, dok druga teorija kaže da ga je izmislio lično Neron. Iz Francuske se navodno proširio na Englesku i ostatak Evrope.

Kako se najčešće priprema sa aromom voća, predlažemo da to ovog puta bude – dinja, koju neki ubrajaju u voće, a drugi u povrće. No, ono što je činjenica jeste da se dinja svrstava u porodicu vrsta – cucurbitaceae, što bi značilo da je botanički gledano - povrće.

Sastojci za sirup: 250 ml vode, 150 g šećera, 50 g tečnog meda, 2 listića želatina.

Sastojci za sorbet: 1 limun, 1 kg očišćene dinje.

Postupak pripreme:

Priprema sirupa: prokuhajte vodu, šećer i med, a potom isključite ringlu na štednjaku. Namočite želatin u hladnoj vodi. Ocijedite vodu, pa umiješajte želatin u vrući sirup.

Istisnite sok limuna, a dinju izmiksajte u pire, pa propasirajte kroz fino sito. Sačuvajte, odnosno odvojite sok.

Potom sok zamrznite zajedno sa sokom od limuna i sirupom.

Savjet: dinje su bogate kalijem te mogu smanjiti krvni pritisak. Sve sorte su dobre za sorbet.