navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionisti savjetuju

Nije vrijeme za gulaš i rižoto: Šta jesti i piti tokom vrelina, a šta izbjegavati

U ljetnim mjesecima, kada temperature često prelazi 30 stepeni Celzijusa, vrlo je važno šta jesti i piti. Sada, kažu stručnjaci za prehranu, nije vrijeme za rižoto ili gulaš. Bolje je oprati svježe voće ili povrće u hladnoj vodi i jesti ih kao salatu. Uz to možete kombinirati i hladno meso i svježi sir, a odlična ideja je i svježi grašak.

Objavljeno: 01.07.2020. u 15:11
get url
text

Važno je izbjegavati tešku i masnu hranu te se umjesto toga odlučiti se za lakše okuse.

Za vrijeme sparnih večeri najbolje je grickati hladna, kuhana jela: pileća krilca, špinat u osvježavajućem umaku od đumbira te razne salate od kuhanog graha, kukuruza…

Uvijek možete pripremiti i povrće na žaru poput tikvica, pupčara ili patlidžana.

Imperativ je konzumirati namirnice bogate vodom i vlaknima koje će tijelo puno bolje i lakše probaviti.

Lubenica, dinje, trešnje, kajsije…

Na listi namirn ica koje obiluju vodom je lubenica. Ona je slatka i sočna, a 90 posto nje čini voda. Lubenicu možete pripremiti i kao voćnu salatu ili ukusan smoothie.
Osim lubenice, jedite i što više trešnje, dinju, kajsije i ostalo sezonsko voće.

Svo sezonsko voće ima dovoljnu količinu vode i na taj način ćete hidrirati tijelo, pa ćete lakše podnositi vrućine.

Preporučuje se i konzumiranje bobičastog voća (jagode, maline, kupine, borovnice) jer djeluju bazno, i prema kineskoj medicini, doprinosi hlađenju tijela.

Paradajz, krastavci, tikvice…

Kao i za voće, isto važi i za sezonsko povrće koje je bogato vodom i koje bi trebalo jesti u što većim količinama tokom ljetnje sezone. Birajte paradajz, krastavce, papriku i ostalo povrće koje je bogato vitaminima.

Paradajz je bogat likopenom, a on je, između ostalog, prirodna zaštita od štetnog zračenja sunca, dok su krastavci odličan izbor za one koji su na dijeti, jer su prepuni vode, pa će vas lako razhladiti, ali i zasititi.

Nemojte izbjegavati luk jer doprinosi zaštiti od toplotnog udara, pa neka bude vaš obavezan dodatak osvježavajućim salatama.

Ne zaboravite zaboraviti na supu od sezonskog povrća, jer će ona pospješiti metabolizam i biti lagana za želudac.

Hladne salate sa tjesteninom

Ako ni tokom najvećih vrućina ne možete bez kuhane hrane, birajte lagane i hladne salate s tjesteninom ili rižom. One se lako pripremaju, zasitit će vas, a lako ćete ih svariti.

Jednostavno skuhajte tjesteninu dodajte nasjeckano povrće po ukusu, a možete umiješati i ostatke pilećeg pečenja i kuhanih jaja. Začinite omiljenim začinima sa malo ulja (najbolje maslinovog) i limunovog soka i ručak je spreman.

Šta piti

Što se tiče pića, iako je važno ne dehidrirati, nije nužno istinito da morate piti onoliko tekućine koliko nam neki nameću.

Optimalan unos vode za vrijeme velikih vrućina je oko litar i po u jednom danu.

Oko 20-30 posto tekućine dobivamo iz hrane, a sve dok pijemo tokom cijelog dana pomalo, nećemo dehidrirati. Rashladit će vas i hidrirati svježe pripremljeni sokovi od cijeđenog voća uz dodatak nane.

Iako mnogi bježe od vrućih napitaka tokom vrelina, čaj također može biti dobro piće ljeti. Štaviše preporučuje se piti čaj umjesto ledenih napitaka, jer vruća tekućina u tijelu zapravo pomaže da se organizam rashladi.

Razlog ovome zapravo je vrlo jednostavan: isparavanjem znoja, tijelo se hladi. Bitno je ne zasladiti ga previše, a ako želite, možete ga malo rashladiti i u frižideru te dodati limun.

Izbjegavajte kafu, cigarete i alkohol

Alkohol proširuje krvne sudove čime se povećava temperatura tijela i pojačava znojenje, dok kofein i u manjoj mjeri nikotin, ali i previše začinjena hrana, aktiviraju znojne žlijezde.
Stoga tokom tropskih vrućina konzumirajte ledenu kafu bez kofeina ili ledeni čaj, a uvečer izbjegavajte cigarete i pića sa visokim postotkom alkohola.

Ni "teška" hrana nije preporučljiva

Tokom ljetnih vrućina trebali biste izbjegavati masnu i "tešku" hranu. Drugim riječima, na minimum svedite brzu hranu i pržena jela, ali i "bijele namirnice" kao što su bijeli hljeb, šećer, riža…