navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tradicionalna poslastica

Nezaobilazan dio božićne trpeze: Legenda o panettoneu i kako ga pripremiti

Ne postoji snažniji simbol Božića za Italijane od panettonea, slatkog hljeba koji mnogi (sasvim pogrešno) smatraju italijanskim rođakom klasičnog voćnog kolača.

Objavljeno: 19.12.2023. u 08:00
get url
text

Ali oni koji su ruzumiju, kažu kako je panettone više od toga.

Svi ga željno iščekuju

U Italiji je on tradicija, identitet i poslastica. Lijepo upakiranog, svi ga željno iščekuju kao poklon u vrijeme blagdana.

Priča o panettoneu mješavina je legendi i činjenica. Stari Rimljani gostili su se štrucom hljeba panem triticum, zaslađenom jajima i grožđicama. U Srednjem vijeku stanovnici Milana slavili su Božić služeći velike štruce pšeničnog hljeba, što je postalo službeno dekretom iz 1395. godine, prema kojem su sve pekare pekle pan de’ sciori ili pan del ton, zaslađeni bijeli pšenični hljeb.

Ipak, puno je slađa legenda o Toniju, mladom peraču posuđa na dvoru Ludovica il Mora, vojvode od Milana.

Nakon nezgode i zagorjelog kolača koji je na Badnjak trebao biti poslužen nimalo tolerantnom vojvodi, stvar, ali i glave kuhinjskom osoblju spasio je domišljati Toni.

Pomiješavši ostatke tijesta sa šećerom, jajima, kandiranim voćem i grožđicama, ispekao je voluminoznu štrucu.

Vojvoda Ludovico oduševio se okusom slatkom i mekog kolača te je postao omiljeni desert na dvoru i službeni božićni desert, a tada je dobio naziv dolce pan de Toni (Tonijev slatki hljeb), pa je tako i nastalo ime popularne slastice - panettone.

Brojni su načini kako ga pripremiti.

Diljem Milana i cijele Italije pekari godinama usavršavaju svoje recepte. Tokom sezone panettonea, koja započinje krajem septembra i traje sve do Badnjaka, trgovine i pekare izbacuju ih na hiljade.

Hrpe lijepo upakirane slastice nalaze se svuda, od pekara do delikatesnih trgovina i supermarketa. Ono što razlikuje dobro od prerađenog i odlično od dobrog su kvaliteta namirnica, tradicija i kreativnost.

Klasični milanski recept

Priprema panettonea započinje starterom za kvasac, lievito madre, pomiješanim s jajima, brašnom i maslacem, kako bi se stvorilo tijesto koje se zatim hrani i pazi, a na njemu se radi najmanje tri dana.

Šta će se dalje dogoditi, ovisi o tome odakle ste.

Klasični milanski panettone miješa se s kandiranim voćem i grožđicama. Ali vađenjem iz pećnice priprema nije gotova - nakon toga panettone se objesi naopako na pet do deset sati kako bi zadržao kupolast izgled.

 

Postoji tradicionalni panettone, ali i onaj dizajnerski. Nešto poput Armanija i Dolce & Gabbane u pekarskom svijetu. Predvodnik grupe najljepših, s najistaknutijim umjetničkim elementima i onih najukusnijih je Gucci Osteria, restoran chefa Massima Botture, koji inače vodi restoran s tri Michelinove zvjezdice u Modeni, i historijskog luksuznog brenda iz Firence.

Gucci Osteria njeguje spoj umjetnosti i zanatske pripreme panattonea upakiranog u posebno dizajnirane limene kutije u limitiranim serijama.

Namjeravate li i vi za predstojeći Božić pripremiti ovu poslasticu, evo jednog recepta. Oni koji su ga pripremali kažu da je jedan od najboljih.

Potrebni sastojci za prvo miješanje: a prvo miješenje: 42 g svježeg kvasca, 400 g glatkog brašna, 120 g šećera, 150 g maslaca, 140 g mlijeka, 120 g žumanjaka.

Potrebni sastojci za drugo miješenje: 100 g glatkog brašna, 120 g, žumanjaka, 100 g šećera, 150 g maslaca, 70 g mlijeka, 100 g žutih grožđica, 200 g tamnih grožđica, 200 g kandiranog voća, korica jedne narandže, korica jednog limuna.

Postupak pripreme:

Kvasac namrvite u veću posudu, dodajte kašiku šećera i prelijte mlakim mlijekom. Ostavite da svi sastojci reagiraju na sobnoj temperaturi oko 15 do 20 minuta. Brašno pomiješajte sa šećerom.

Dodajte dignuti kvasac i miksajte mikserom sa nastavcima za tijesto. Miksajte minimalno 15 minuta.

Nakon 15 minuta dodajte žumanjke. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Dodajte i omekšali (ne rastopljeni) maslac. Miksajte još pet minuta.

Tijesto prebacite u maslacem premazanu posudu u kojoj će se dizati. Ostavite ga na sobnoj temperaturi minimalno 10 sati.

Nakon što se tijesto diglo, promijesite ga, odnosno iz njega istisnite sav zrak. Dodajte žumanjke.

Ubacite brašno i zasladite šećerom.

Potom dodajte i otopljeni maslac.

Grožđice i kandirano voće pomiješajte u posudi. Dodajte korice limuna i narandže, izrezane na sitne trakice. Sve ubacite u tijesto i promiješajte.

Tijesto prebacite u maslacem premazani kalup za panettone. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi oko 40 minuta.

Panettone pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 170 stepeni Celzijusa oko 50 minuta.