navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sa dva na tri sata

Ne zaboravite noćas pomjeriti sat unaprijed: Evo kako se to može odraziti na zdravlje

Pomijeranjem kazaljki za jedan sat unaprijed u noći sa subote na nedjelju, počinje ljetno računanje vremena.

Objavljeno: 26.03.2022. u 16:12
get url
text

Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine saopćilo je da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unaprijed vrijeme u dva sata računati kao tri sata.

Kao loša strana prebacivanja na ljetno računanje vremena ubrajaju se i zdravstveni rizici. Tada se po pravilu događa više srčanih i moždanih udara i drugih kardiovaskularnih problema.

Američka studija je 2018. godine otkrila da broj prijema u bolnicu zbog fibrilacije srčanih pretkomora, vrste poremećaja srčanog ritma, raste nakon pomijeranja sata u proljeće. Ta fibrilacija može prouzrokovati krvne ugruške, moždane udare ili prestanak rada srca.

Uobičajeno je da imamo manje ili veće probleme sa snom dok se ne naviknemo na ljetno vrijeme. To može utjecati na memoriju, koncentraciju, ili brze reakcije, primjera radi, tokom vožnje.

Može voditi nervozi i utjecati na prehranu.

Prelazak na ljetno računanje vremena navodno povećava rizik i od depresije.

Jedna danska studija iz 2017. godine navodi da promjena sata vjerovatno uzrokuje "povećanje incidencije depresivnih epizoda jer tranzicija na ljetno vrijeme utječe na cirkadijalni ritam, tj. biološki ritam spavanja i budnosti.