navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bez puno muke

Napravite sami prirodne osvježivače prostora

Svi vole kada im kuća ili stan lijepo mirišu. Kada osjetimo lijep miris to nam stvara osjećaj ugode, a prostor u kojem najviše boravimo trebalo bi da odiše čistoćom, prozračnošću i lijepim mirisima.

Objavljeno: 20.03.2020. u 07:10
get url
text

Kupovni osvježivači zraka su uglavnom prepuni štetnih hemikalija, a najbolji način da osvježite prostor jeste pribjegavanje zdravim i prirodnim sastojcima. Možda traže više vremena ali trud se isplati kada znate da ne trujete sebe i svoje najmilije.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako vaš životni prostor da zamiriše.

Mirisni lonac

U šerpi zagrijte vodu, dodajte limunov sok i mirisne biljke poput lavande, mente, ruzmarina i slično. Pustite da proključa neko vrijeme dok se prostorija ne ispuni mirisom. Kada voda ispari, ulijte još po potrebi.
Ovo je odličan trik prije dolaska gostiju, jer ponekad se i nakon dužeg provjetravanja mirisi još osjećaju, a primijete ih oni koji tek uđu u prostor.

Domaći sprej za osvježavanje prostora

U manju zdjelu stavite jednu kašiku sode bikarbone i nakapajte 10 kapi eteričnog ulja po izboru. Sve dobro promiješajte i pomoću lijevka uspite u flašicu sa raspršivačem.

Nakon toga u flašicu ulijte pola litra (optimalna količina) destilovane vode, zatvorite, jako protresite i spremni ste za prskanje.

Potpuri

Potpuri je vizuelno-mirisna mješavina koja se, uglavnom, sastoji od suhih latica cvijeća, mirisnog ulja i raznih začina, no može sadržavati i mnoge druge sastojke i ukrase.

Svi sastojci stavljaju se u drvenu, staklenu ili plastičnu posudu. Kako biste potpuri napravili sami, prije svega trebate sakupiti željenu količinu sastojaka poput: latica cvijeća, lišća, biljaka, korijenja, sjemenki i potom ih ostavite da se suše na suho i mračno mjesto na oko dvije sedmice. Kada se biljke osuše dodajte i druge sastojke po želji i sve pospite sa kapljicama eteričnog ulja po želji.

Kombinaciju koju ste dobili zatvorite i ostavite da odstoji koji dan pa i sedmicu kako bi se mirisi sjedinili. Potpuri možete staviti na bilo koje mjesto u vašem domu, a umjesto mirisa ono će imati i dekorativnu funkciju.

Mirisni tepih

Kada razmišljamo o sredstvima za uklanjanje neugodnih mirisa i mjestima na koja ih možemo postaviti, posljednje što nam padne na pamet vjerojatno je tepih. Kako bismo tepih pretvorili u izvor ugodnih mirisa treba nam samo jedna kašikica sode bikarbone i jedna kašikica cimeta. Sodu bikarbonu i cimet potrebno je dobro izmiješati, naštrcati po tepihu i nakon sat vremena usisati. Ovaj trik posebno je efikasan ako imate tepihe koji prekrivaju veću površinu unutar prostorije.

Domaći mirisni štapići

U staklenu ili keramičku vaznu od pola litra ulijte oko 200 mililitara baby ulja i nakapajte 10 – 15 kapi eteričnog ulja po izboru (lavanda, anis, eukaliptus, jasmin, kadulja, menta). Sve dobro promućkajte i u vaznu stavite 8 do 10 drvenih štapića (idealni su oni za pripremu ražnjića). Kada miris oslabi, samo dodajte još nekoliko kapi eteričnog ulja.