navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Trajni šik

Moda blijedi, stil je vječan: 12 ikona stila i odjeća koju su one učinile popularnom

Jedan od najbriljantnijih modnih dizajnera svih vremena Yves Saint Laurent jednom je rekao: "Moda blijedi, stil je vječan".

Objavljeno: 12.05.2020. u 15:10
get url
text

Iako se ovo nije odnosilo posebno na slavne ličnosti, mišljenje i dalje važi.

Budući da se u današnje vrijeme trendovi smjenjuju brzinom svjetlosti, a Instagram nam neprestano predstavlja novitete, postoje neki modni predmeti koji, poput zvijezda koje su ih inspirisale, podnose test vremena.

Od Grace Kelly, do Audrey Hepburn i modernih ikona poput Olsen blizanakinja, gotovo je nemoguće ne pomisliti na njihov trajni šik stil kao i komade s potpisom koji su postali popularni zahvaljujući njima.

U nastavku pročitajte spisak na kojem se našlo 12 modnih ikona svih vremena i komada koje su ove dame učinile popularnim, a koje je sastavio harpersbazaar.com.au.

Grace Kelly i Hermes Kelly torba

Jednostavno jedna od bezvremenskih torbica u historiji mode, Hermes torba „Kelly“ svoje ime duguje "glamuroznom" trenutku iz 1956. godine, kada je glumica i kraljica Grace Kelly nosile tada zvanu „Sac à Dépêches“ kao štit da pokrije trudnički stomak.

Torbu je zapravo dobila dvije godine ranije kako bi je koristila u Hičkokovom filmu "Uhvatiti lopova" i očigledno se u nju odmah zaljubila.

I iako su je svi počeli zvati "Kelly torba", nakon što su je vidjeli 50-ih godina prošlog stoljeća, službeno ime torbe se nije promijenilo sve do 1977. godine.

Jackie Kennedy i Gucci Jackie torba

Iako je bivša prva dama SAD-a Jacqueline Kennedy Onassis pokrenula mnoge trendove, torba Gucci "Jackie", koja je nazvana u njenu čast, vjerovatno je njena najveća modna baština.
Slično kao i Grace Kelly objavljeno je da je Jacqueline Kennedy Onassis tokom 1970-ih godina torbu koristila kao štit protiv fotografa, što je ovaj komad primoralo da postane sinonim za njen stil. Torba je tokom godina ponovo pronađena u Gucci kolekcijama.

Audrey Hepburn i Givenchy mala crna haljina

Audrey Hepburn nosila je Givenchy malu crnu haljinu tokom filma "Breakfast at Tiffany" 1961. godine. Ovaj film se smatra najmodernijim filmom svih vremena, a Hepburn je nosila nekoliko varijacija crne haljine koje je dizajnirao Hubert de Givenchy.

Princeza Diana i Dior Lady Dior torba

Princeza Diana ostaje jedna od ikona stila u svijetu mode. Nije tajna da je Dior bio jedan od omiljenih brendova pokojne princeze, što je na kraju dovelo do toga da je torba "Lady Dior" dobila ime po njoj 1995. godine.

Prvobitno joj je data kao poklon. Diana je toliko voljela torbu, naručila je u svakoj boji i često nosila na događaje i u državne posjete. Čak i sada, 25 godina kasnije, nove varijacije torbe i dalje se objavljuju pod kreativnim direktorom Dior ženske odjeće, Mariom Graziom Chiuri.

Rosie Huntington-Whiteley i Bottega Veneta "Pouch" torba

Torba Bottega Veneta “Pouch” postala je moderni klasik - velikim dijelom zahvaljujući Rosie Huntington-Whiteley koja je na Instagramu podijelila snimke svoje zavidne kolekcije. Britanski supermodel i poduzetnik redovno nosi druge komade iz kolekcija brenda, ali je “Pouch” postala istinski simbol njenog sofisticiranog stila.

Kate Middleton i Emilia Wickstead "Kate" haljina

Jedna od najprepoznatljivijih haljina vojvotkinje djelo je novozelandske dizajnerice, Emilie Wickstead. Fotografisana nekoliko puta u ovoj haljini (uključujući šik kaput verziju), haljina je na kraju dobila ime po vojvotkinji.

Meghan Markle i Strathberry “Midi” torba

Meghan Markle nosila je torbu škotskog brenda Strathberry "Midi" za svoj prvi kraljevski angažman u 2017. godini i od relativno nepoznatog, brend je dobio međunarodno priznanje. Nakon što se pojavila sa ovom torbom, za 11 minuta rasprodati su svi modeli.

Sarah Jessica Parker i Manolo Blahnik cipele

U pogledu modernih ikona stila, vjerovatno nema one čiji je izgled više povezan sa brendom. Iako se tehnički može tvrditi da je Carrie Bradshaw iz filma “Sex and the City” bila zaljubljena u ove modele cipela, ljubav prema cipelama Sarah Jessice Parker jedna je od rijetkih stvari koja je zajednička sa Carrie.
Često je viđena da nosi “Manolos”, kako su ih nazivali, na crvenim tepisima tokom godina, glumica je na kraju sarađivala sa proslavljenim dizajnerom cipela za sopstvenu liniju.

Kraljica Španije Letizia i Steve Madden "Plaza" cipele

Cipele Steven Madden “Plaza”, kraljica je nosila u više navrata. Iako često nosi komade iz high street brendova, slaba je prema ovom modelu.

Olsen blizankinje i Saint Laurent "Tribute" cipele

Prije nego što su započele neizmjerno uspješan brend The Row 2006. godine, Mary-Kate i Ashley Olsen bile su dvije najutjecajnije zvijezde stila 2000-ih. Blizankinje su popularizovale cipele Saint Laurent's "Tribute" pri čemu su one postale jedan od najprepoznatijih stilova decenije.

Nicole Richie i Alexander Mcqueen "Skull" marama

Jedan od najtraženijih dodataka 2000-ih, šal Alexander McQueen "Skull" viđen je kao aksesoar cool djevojaka posebno na zvijezdi The Simple Life i "It" djevojci Nicole Richie.

Alexa Chung i Mulberry "Alexa" torba

Ikona stila Alexa Chung pridružila se redovima Grace Kelly i Jackie Kennedy 2010. godine, kada je britanski brend Mulberry imenovao torbu po njoj. Torba "Alexa" postala je najprodavaniji stil svih vremena kada je lansirana te godine, čemu je, vjerovatno, pomogla i činjenica da je Chung nosila torbu puno puta nakon njenog lansiranja.