navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kreativnost

Mensur Porović: Korona je odgodila izlaganje u galerijama, pa sam osmislio "putujuću izložbu"

Mensur Porović, umjetnik i profesor iz Sarajeva, pandemiji koronavirusa, nije dozvolio da ga zaustavi u susretima sa publikom, i želji da izlaže svoja djela.

Objavljeno: 26.07.2020. u 08:53
get url
text

U nemogućnosti da to čini kao nekada, da organizira izložbe u galerijskim prostorima, zbog pridržavanja mjera zabrana, pronašao je novi način. Osmislio je "putujuću", odnodno "hodajuću" izložbu u kojoj učestvuje publika iz različitih dijelova svijeta. U galeriji svijeta! Kako?

Prepoznatljive motive sa slikarskih platana, iz različitih ciklusa, Porović je "preselio" na tkaninu, odnosno na čisti pamuk majica svih veličina, za žene i muškarce. Njegova djela, sada u nešto drugačijem izložbenom prostoru, nastavila su da žive i komuniciraju sa publikom. Kreativnošću je porušio barikade koje je virus pred njega postavio...

- Ljudi su dolazili da gledaju radove na izložbu u galerije, a sada sam ja poslao radove među ljude. Ovo je putujuća, ili hodajuća izložba. Možda je ovo praktičnije. Nokautirao sam koronu - kaže kroz smijeh Porović.

Ideja o majicama, pa i cekerima koji su odnedavno u ponudi, nastala je spontano, onako bosanski- uz kafu i razgovor.

- Bio sam na kafi sa prijateljicom iz studentskih dana. Naručila mi je deset majica i odabrala koje radove da stavim na njih. Ostao sam zbunjen jer nisam znao ni gdje, ni kako to isprintati. Raspitao sam se, otišao u Print Maniu, i tako je krenulo. Prvih deset majica je otišlo za njenu porodicu i prijatelje - prisjeća se Porović.

{$galerijaFotografija}

Iako priča kratko postoji, tek nekoliko mjeseci, vrlo brzo naišla je na pozitivne reakcije, a publika najviše naručuje majice sa motivima radova iz ciklusa "Dođi".

- Najviše se vežu za motive iz ciklusa "Dođi" koji su bili posvećeni dervišima. Dodao sam malo i bosančice, pa je ljudima jako drag citat ispisan na majici: "Ako ti treba vječna ljubav, zaljubi se u Vječnog". Svaki dan ubacim neki novi motiv, nekad je to i na prijedlog mojih studenata. Svako djelo ne može biti preneseno na majicu, ali ovo što smo do sada odabrali, publici se dopalo. Idemo dalje - poručio je Porović.

U okviru Internacionalne izložbe, koja će do 30. jula biti otvorena u Gazi Husrev-begovom Hanikahu, zainteresirani se mogu uživo susresti sa njegovim djelom, ali na slikarskom platnu. A najesen, ako sve bude uredu, izlagat će i u Tuzli.

{$galerijaFotografija}

Do tada Porović poručuje svojim studentima, ali i kolegama, da rade ono što vole, jer sve urađeno s ljubavlju, nađe put do srca publike. Pa i u teškim vremenima.

- Radujem se svakom uspjehu, svakog kolege, i želim i sebi i njima da se uspješno i kreativno izborimo sa ovim, i svim životnim problemima- poručio je Porović.

IMG_3260.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow