navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzičar i glumac

Mario Knezović: Da je Danis ukrao Oscara i donio da ga vidimo, golemo je

Kriminalistička serija "Kotlina" reditelja Danisa Tanovića, pobrala je simpatije publike 28. Sarajevo Film Festivala, iako su prikazane samo dvije epizode.

Objavljeno: 17.08.2022. u 07:54
get url
text

U seriji koja koristeći istragu ubistva u Zemaljskom muzeju, uspijeva da dočara savremeno Sarajevo u kojem je okrutni sistem vrijednosti iz predratnog vremena u sudaru sa kapitalizmom današnjice, igraju feđa Štukan, Boris Ler, Ida Keškić, ali i Mario Knezović, inače frontmen mostarske grupe "Zoster".

Mariju je pripala uloga kriminalca Senčija, a nakon "Circus Columbije", ovo mu je druga saradnja sa Tanovićem.

Za Faktor je govorio o iskustvu na velikom platnu, saradnji sa Danisom, ali i novim albumima.

- U mom okruženju su uglavnom glumci – brat, sestra, pa čak je i bivša žena bila glumica. Snimati film sa Danisom i glumačkom ekipom iz "Kotline" je kao da su me zvali da igram malo sa Messijem sa lopte. Nije teško raditi ovaj posao sa takvim ljudima, oni su svi izvukli iz mene najbolje, pogotovo Danis, jer ja ga zovem svojim filmskim ocem. Moj prvi film je "Circus Columbia", i tada me je bodrio. Nisam išao na Akademiju ali sam ja vansinstitucionalno puno naučio od Danisa, ali i od drugih reditelja s kojim sam radio. To traje već nekih 12 godina od prvog filma i nakupilo se tu dosta projekata od kojih sam puno naučio – kazao je Knezović.

Senči je kako kaže "jedan kul tip iako ima svoju mračnu stranu".

- U kreiranju lika sam ispitivao šta čovjeka prinudi, šta ga natjera da ode tamo preko, da pređe crtu. Ustvari ja se kroz album koji se zove "Najgori" bavim tim zadnjih nekoliko godina, i kad su me pozvali za kasting, nekako se u pravo vrijeme dogodilo. Dogodio se neki sinhronicitet hajmo reći, a i naravno raditi sa Danisom je stvarno posebno, to je vrh. Ne samo zbog nagrada, one su posljedice, nisu došle na lijepe oči. Ja se često zezam i govorim da je frajer ukrao Oscara i donio da ga vidimo, golemo je. To je velika stvar za BiH – iskreno govori Knezović.

Novi album, otkrio je za Faktor, bit će do kraja godine, a nakon "Najgoreg", uslijedit će i "Najbolji" odnosno šesti album njegove grupe "Zoster".

- Mi smo većinu stvari snimili, hoćemo snimiti još neka videa, hoćemo što više vizualizirati, jer mislimo da zaslužuju. Album bi trebao izaći krajem godine. Nismo u nekoj žurbi, ali plan je da sljedeće goine idemo u promociju, a sljedeći album – šesti će se zvati "Najbolji", to ću vam otkriti – ističe Knezović.

Tekstove koje pjeva sam piše, a mnogi su ga prozvali – muzičar filozof, obzirom da odlično secira dobro i loše u bh. društvu.

- I ja imam slabosti, i ne bi da ja ovako nesavršen da nečim upravljam, jednostavno, jako ispitujem sam sebe puno, zato u pjesmama mojim ima jako puno negativaca koji pričaju svoju priču, upravo je to traženje gdje je ta granica, šta se trebalo dogoditi da ja budem diler, kriminalac. U svemiru sigurno postoji neka matematika koja je rekla da se tog i tog dana treba desiti to i to, ali ja ispitujem te granice koje prelazimo.U muzici sam i scenarist i reditelj i glumac. Pišem pjesme i pjevam ih, i naravno da ih pišem onako kako ja to mogu najlakše izvesti – pojašnjava Knezović.

"Zoster" se, kaže, s publikom družio cijeli sedmi mjesec, a posebno ističe iskustvo s Jazfesta na Trebižatu.

- To je super festival koji otkriva ljepote Hercegovine, to je jedna pitoma priča. Ja se radujem toj Hercegovini koja će se tek otkriti. Radujem se da je dole neko napravio dobro vino pa se ja hvalim kao da sam ga ja napravio. E takvi smo mi Hercegovci hvalisavi, mi se volimo hvaliti. Jesmo hvalisavi, ali s razlogom. Nekad djeluje bahato, ali je to ustvari srčanost. Nije to da si kao bolji drugih, već smo ponosni i srčani, a ko to ne razumije shvati to kao bahatost – poručio je Knezović.