navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studija pokazala

Manje slatkog, bolje zdravlje: Stručnjaci objašnjavaju kako da smanjite unos šećera u organizam

Kada bi se količina šećera za samo 20 posto smanjila u pakiranim proizvodima, to bi moglo prevenirati 2.48 miliona kardiovaskularnih bolesti, 490.000 smrtnih ishoda i 750.000 dijagnoza dijabetesa samo u Americi kroz životni vijek odrasle populacije.

Objavljeno: 10.09.2021. u 19:17
get url
text

Studija Massachusetts General Hospital (MGH) pokazala je kako smanjenje količine šećera u gotovoj pakiranoj hrani može voditi do boljeg zdravlja, piše news.harvard.edu.

Tim naučnika kreirao je model kako bi simulirali kvalitet života, utjecaj ekonomije te smanjenje šećera, predloženo od strane Nacionalne inicijative za smanjenje šećera i soli.

- Nadamo se da će ova studija pomoći da se pogura ta transformacija inicijative u nekoliko narednih godina. Redukcija količine šećera u komercijalno pripremljenoj hrani i napicima imat će veliki utjecaj na zdravlje od ostalih inicijativa, poput one da se označi koliko šećera ima na vidljivom mjestu ili da se slatka pića zabrane u školama. Ono što znamo je da će prevelik unos šećera utjecati na povećanje tjelesne mase, pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti – navode stručnjaci.

Šećer je jedan od najprisutnijih aditiva u hrani i trebalo bi ga smanjiti do normalnih nivoa – kaže Dariush Mozaffarian, koautor studije i dekan na školi za nutricionizam Tufs.

Evo kako svako od nas sam može smanjiti unos šećera u organizam:

Planiranje vremena za unos šećera

Dr. psihologije Ashley Gearhardt jedna je od naučnica koja je osmislila Yale mjerilo ovisnosti o hrani. Ona tvrdi kako je vrijeme kada konzumirate šećer vrlo važno.

Naime, šećer se najčešće konzumira u stanju usamljenosti ili u vremenu koje jednostavno provodimo sami.

To vrijeme, smatra, nije za pretjerivanje u šećeru, a kao alternativu preporučuje stvaranje navike umjerenog konzumiranja takve hrane u nekim pozitivnim razdobljima kada ste, primjera radi, siti jer ste upravo ručali u društvu voljenih osoba.

Posebne oznake na proizvodima

Taktika većine proizvođača hrane, koja svoj proizvod deklarira kao proizvod bez glutena ili slično, je da manjak jednog sastojka nadopune drugim kako bi okus ostao isti.

Vodeći se tim, 2018. godine objavljeno je istraživanje u časopisu „Pediatrics“ koje je utvrdilo kako je 79 posto proizvoda s oznakom bez glutena, a koje je namijenjeno djeci, bilo pretrpano šećerom.

Kako bi želja za šećerom postala manja, a ne veća, preporučuje se čitanje etiketa na proizvodima koje kupujete.

Vizualizacija količine šećera

Odabir omiljene slastice i definiranje količine šećera koju ona sadrži moguće je čitanjem etikete na proizvodu, no to neće biti toliko dramatično kao sljedeći korak.
Naime, podjelom ukupne količine s brojem četiri dobit ćete broj kašičica šećera koje se nalaze u tom proizvodu. Vizualizacijom tog šećera na jednom mjestu kakvo je šoljica, postavite sebi pitanje - želite li pojesti tu sirovu količinu šećera. Pretpostavka je da će odgovor biti ne, a na taj ćete način osvijestiti količinu unesenog šećera.

Izbacite šećer iz prostora u kojem najviše boravite

Kada su stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji prestali prodavati sokove u svom kampusu, ljudi su jednostavno prestali i kupovati takve proizvode.

Krizna razdoblja

Gearhardt tvrdi kako je izbacivanje šećera iz prehrane jednako kao borba s bilo kojom drugom ovisnošću.

 Tako će se prvobitno razdoblja krize javiti između dva do pet dana od prestanka konzumiranja šećera, pa se predlaže izbacivanje šećera sredinom sedmice kada je nivo stresa najmanji i kada je najvjerovatnije da ćete imati dovoljno vremena za san.