navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sličan grejpfrutu

Kažu da je ovo najzdraviji citrus: Čuva srce, sprečava rak, regulira probavu

Znate li šta je-pomelo? Radi se o citrusnom voću čiji je plod velik poput dinje. Potječe iz Azije i glavni je predak grejpfruta na koji podsjeća okusom, ali je slađi.

Objavljeno: 29.11.2023. u 17:32
get url
text

Odličan je izvor vitamina C koji je snažan antioksidant koji pomaže u sprečavanju oštećenja izazvana djelovanjem slobodnih radikala.

Pomelo je bogat još i vitamine B1 i B2, te mineralima, kao što su bakar i kalij.

Evo za šta je sve dobar ovaj citrus:

Regulira probavu

Obično se preporučuje pojesti najmanje 25 grama vlakana na dan. Jedan pomelo sadrži šest grama. Vjerovatno nećete pojesti baš cijeli plod odjednom, ali dobro je znati da je naročito bogat netopivim vlaknima koja dodaju volumen stolici, pa su dobra za prevenciju zatvora.

Vlakna iz voća povezuju se s poboljšanjem gustoće kostiju, dugotrajnim održavanjem optimalne tjelesne težine, boljim zdravljem crijeva i mozga te smanjenim rizikom od nekih hroničnih bolesti.

Uz vlakna, pomelo sadrži i proteine, a oba ova nutrijenta pomažu da se duže osjećamo sitima, što dovodi do smanjenja ukupnog kalorijskog unosa.

Oguljeni pomelo, težak oko 600 grama, sadrži oko 230 kalorija, što je relativno malo za toliku količinu hrane.

Čuva srce

Pomelo može utjecati na sniženje nivoa holesterola i triglicerida u krvi, masnoća povezanih sa srčanim bolestima. U trosedmičnoj studiji u kojoj su štakori dobijali koncentrirani ekstrakt pomela, nivo triglicerida snižen im je 21 posto, ukupnog holesterola do šest posto, a LDL (tzv. lošeg) holesterola i do 41 posto.

Sprečava nastanak karcinoma

Pomelo bi mogao biti od pomoći u ubijanju ćelija raka i sprečavanju njihovog širenja. Studija na miševima pokazala je da ekstrakt kore pomela potiskuje rast tumora, podržava imunološki sistem i ubija ćelije raka.

Kako ga jesti

Prije jela pomelo treba oguliti, a to se radi kao i s narandžom. Kao i ostalo citrusno voće i pomelo je bijelom membranom podijeljen na režnjeve koji se lako odvajaju.

Ako se pitate gdje ga pukiti, pomelo ćete naći u većim tržnim centrima, prodavnicama zdrave hrane, ali i na bolje snabdjevenim pijacama i tržnicama.