navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Preporuke šminkera

Kako pravilno nanijeti rumenilo, bronzer i highlighter prema obliku lica

Jedna od ključnih stvari u pravilnom šminkanju jeste pravilno nanošenje rumenila, bronzera i highlightera. Nekoliko pravih poteza četkicama učinit će čudo, kažu makeup artisti, kada je u pitanju izgled vašeg lica.

Objavljeno: 04.06.2020. u 09:07
get url
text

Za početka važno je znati kakav vam je oblik lica, a ugrubo mogu se podijeliti na pet osnovni oblika:

Okrugli oblik lica

Ukoliko je to vaš oblik lica, cilj ga je pravilnim konturisanjem suziti. Rumenilo stavite koso na mjesto gdje prstima opipate jagodičnu kost ukoliko ona nije uočljiva. Nanosite ga iznad linije jagodične kosti. Krenite od mjesta koje je blizu ušiju i idite prema nosu.

Bronzer nanosite ispod te linije, i uz ivice čela, znači oko kose, nikako pri vrhu čela jer ćete tako skratiti lice. Također, nemojte da ga stavljate na bradu. Za okruglo lice idealno je i osjenčiti dio ispod glave, odnosno sam vrh vrata, ispod vilice.

I highlighter stavljate na vrh jagodica, na sredinu brade i na sredinu čela prema vrhu.

Ovalni oblik lica

Ovaj oblik lica je vrlo dobar za šminkanje uopće, jer nemate šta da prikrivate. Vaš "problem" može biti samo ukoliko nemate istaknute jagodice, ili imate širi nos, preoblu vilicu i slično.

Što se jagodica tiče princip je sličan kao kod okruglog lica: na kost bronzer, iznad rumenilo i malo iluminatora. Ukoliko imate ovakav oblik možete eksperimentisati malo više sa rumenilom. Staviti ga samo na središnji dio obraza, iznad jagodica, više, niže... Odlučite kako vam odgovara.

Bronzer ne morate stavljati na čelo, jedino malo ispod vilice.

Oštar oblik lica

Ovaj oblik lica karakteriziraju oštre i naglašene linije (oblik kvadrata).

Na lice oštrih linija rumenilo bi trebalo stavljati na sredinu obraza, da ublažite oštrinu. Također, je važno prakticirati ovalne obrve, ne oštre i kockaste.

Bronzer stavite na dijelove pri kraju vilice, i na krajeve čela prema vrhu, ali ne skroz zaokrugliti.

Iluminatror stavite na vrh nosa, brade, sredinu čela i iznad jagodične kosti.

Izbegavajte sve oštre poteze i maksimalno ih ublažite čistom četkom.

Duguljasti oblik lica

Cilj je vizuelno skratiti lice.

Rumenilo stavite ravno iznad jagodične kosti.

Bronzer na sam vrh čela i na sam kraj brade. Izbjegavajte ga stavljati sa strane lica. Možete ga staviti, primjera radi, samo na udubljenje ispod jagodične kosti, ali samo na sredini.

Iluminator stavljajte iznad jagodične kosti i na dio iznad i ispod obrva.

Srcoliki oblik lica

Ovaj oblik lica je zahtjevan jer trebate suziti čelo, a proširiti dio oko vilice. Preporuka je da taj dio oko vilice možete i preskočiti, ali trebate znati znate da ga možete proširiti stvaljanjem iluminatora.

Rumenilo stavite samo na sredinu obraza, iznad kosti.

Bronzer na krajeve čela, i tamo gdje vam se nalazi jagodična kost.