navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pogledajte

Kako ostati u formi kad nemate vremena: Dovoljno je i deset minuta dnevno

Iako smo s proljeća svi ambiciozni s planovima o zdravlju i povratkom u formu, svakodnevne obaveze ne ostavljaju nam puno vremena i energije da se posvetimo sebi, pa često briga o vlastitom tijelu i zdravlju pada u drugi plan.

Objavljeno: 05.04.2022. u 08:39
get url
text

Pronaći 10 minuta za sebe tri do pet puta sedmično vjerovatno ipak možemo, a to je dovoljno za održavanje i poboljšanje forme i prvi korak za bolje raspoloženje i bolji san.

Desetominutne serije vježbanja koje možemo izvesti svaki dan su održivije, jer ih možemo raditi dok čekamo da se skuha ručak, prođu reklame, izvesti ih prije tuširanja...

A imaju i druge prednosti: poboljšavaju mentalni fokus, kardiometaboličko zdravlje i metabolizam, pomažu ostajanju u formi kada nemamo vremena za duže treninge, oslobađaju endorfine, a ako kombiniramo različite stilove, pomažu nam i pronaći tip vježbanja koji nam najbolje odgovara.

Ipak, ukoliko je cilj izgradnja mišića ili mršanje u određenom dijelu tijela, 10 minuta neće biti dovoljno, već su za to potrebni duži i ciljani treninzi.

Popularni 10-minutni treninzi su Barre ili H.I.I.T. (high intensity interval training) koje možete raditi kod kuće, neke čak i u uredu, a najrazličitiji oblici kratkih treninga mogu se naći na YouTubeu, te brojnim mobilnim aplikacijama koje će vam pomoći da prestanete tražiti izgovore za izostanak s treninga.