navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti

Kako odabrate prave boje za vašu spavaću sobu?

Spavaća soba je vaše lično utočište za odmor, opuštanje i intimnost. Bilo da se radi o primarnoj spavaćoj sobi, gostinskoj, tinejdžerskoj ili dječjoj sobi, boja zidova služi kao podsjetnik na ono što želite da osjećate u sobi. Za većinu ljudi, mirne i umirujuće boje najbolje su u spavaćoj sobi. Međutim, možda ćete preferirati duboke, svijetle ili zasićene boje koje će vam pomoći da se osjećate budnije ili romantičnije. Postavite pravo raspoloženje razmišljajući kako odabrati boje za zidove spavaće sobe iz ove tri grupe popularnih nijansi.

Objavljeno: 27.12.2022. u 08:16
get url
text

Neutralne boje su uvijek sigurni i klasični izbori za spavaću sobu. Popularne neutralne boje uključuju:

- Boja slonovače
- Taupe
- Crna
- Siva
- Bijela

Neutralne boje čiste su pozadine za spavaće sobe jer se kombiniraju s drugim svijetlim bojama u posteljini, zavjesama, tepisima i umjetničkim djelima. Neutralni zidovi spavaće sobe omogućavaju vam da se opustite upotrebom naglašenih živih boja i uzoraka za transformaciju prostora. Ako više volite da vaša spavaća soba bude potpuno neutralna, dodajte interesantnu slojevitu posteljinu i ambijent upotpunite dodacima za mehki stil ton-na-ton.

Naučiti kako odabrati neutralne boje za spavaću sobu znači uzeti u obzir osnovne tonove boja. Naprimjer, boje se često miješaju s drugim nijansama kako bi se stvorile suptilne nijanse ružičaste, plave, žute ili smeđe. Podton bi trebao odgovarati vašem namještaju, tepihu i posteljini. Stručnjaci za boje u vašoj radnji mogu vam pomoći da odredite najbolju neutralnu nijansu i podton za vašu spavaću sobu.

Pastelne boje su mehke, opuštajuće i stvaraju spokojno okruženje. Najbolje pastelne boje za spavaće sobe uključuju:

- Nježna plana
- Boja lavande
- Nježna zelena
- Žuta
- Pink

Spavaća soba sa pastelnom bojom zidova može izgledati elegantno. Pronađite sofisticiranu stranu pastela tako što ćete pomiješati i uskladiti nekoliko svijetlih boja. Budite inspirisani vodenim obalnim nijansama ili učvrstite spavaću sobu svjetlom i lijepi zidovi s tamnijim namještajem.

Ekspresivne boje - ako vas hrabre i jarke boje čine sretnim. Ako ste energična osoba koja voli da bude okružena zasićenim bojama, naprimjer, ako volite svijetle, svježe enterijere, isprobajte duboke proljetne zelene zidove. Isprobajte živahne kombinacije, kao što su koralj i tamno zelena ili crvena i tamnocrvena.

Postoji nekoliko smjernica koje treba zapamtiti kada birate tamne boje za spavaće sobe, poput crne ili tamnoplave, posebno ako je prostor mali.

Izbjegavajte osjećaj zatvorenosti. Ne morate svaki zid farbati u istu boju. Odaberite akcentni zid za farbanje, a ostale zidove ostavite u svjetlijoj boji. Naglasite dužinu bojom. Ako imate duboku, usku spavaću sobu, obojite jakom bojom jedan od dužih zidova kako biste istakli dužinu sobe. Imajte na umu da svijetle boje čine prostor većim, a tamnije boje čine spavaću sobu manjom. Ako u spavaću sobu ulazi mnogo prirodnog svjetla, soba može izgledati i veća.