navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Austrijanka otkrila

Jednostavna, a mnogima komplicirana priprema: Ovo je tajna dobre bečke šnicle

Žena iz Beča koja ima ugostiteljski objekat u San Diegu u SAD-u, pokazala je na Instagramu koja pravila valja slijediti da biste pripremili pravu bečku šniclu.

Objavljeno: 14.01.2024. u 07:57
get url
text

U videu koji je podijelila sa svojih više od 74.000 pratitelja, Astrid Lamarche koja se krije iza profila @austrian_cravings, ističe šta sve čini pravi Wiener Schnitzel.

Prava bečka šnicla prilično je jednostavna za pripremu, ali je treba znati napraviti.

- Potrebno vam je meso (koristi se teletina), so, biber, brašno, jaja, prezle, masnoća i tava - napisala je u objavi te istaknula i pet pravila.

Prvo, vidljivo je iz videa, neophodna je dobra tava s debelim dnom (cast iron) kako bi se toplina kod pečenja ravnomjerno rasporedila.

Drugo, kako biste postigli da vam se pečeni panirung odvoji od mesa, ali da bude neodoljivo hrskav, a meso pečeno i sočno, šniclu treba omekšati čekićem za šnicle s obje strane, a potom je umočiti u malo vode i ocijediti i zatim meso uvaljati u brašno, jaja i prezle.
Voda će ispariti pri pohanju, a istovremeno će proizvesti željenu odvojenu i valovitu koricu po kojoj je prava bečka šnicla prepoznatljiva.

Treće, nikad nemojte utiskivati brašno i prezle na meso. Šnicle pohujte u dovoljno velikim posudama da se i brašno i jaja i prezle ravnomjerno rasporede, a zatim višak otresite.

Četvrto, kod pohovanja nikad ne koristite maksimalnu temperaturu ili najjači plin na plameniku. Optimalno je namjestiti temperaturu na oko 80 posto snage vašeg šporeta. Korica će biti zlatna, a ni tava neće izgorjeti pod utjecajem previsoke temperature.

Peto, ali ne manje važno - ne štedite na masnoći u kojoj ćete pržiti šnicle. Treba je biti toliko da šnicla može plivati, jer ne smije dodirivati dno.

Svako malo lagano protresite tavu naprijed-natrag tako da masnoća neprestano prelazi preko šnicle. Naravno, možete koristiti i kašiku za polijevanje šnicle vrućom masnoćom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Astrid Lamarche | Austrian Bakery in San Diego (@austrian_cravings)