Ako niste alergični, nema razloga da ne počnete s konzumacijom ovog prekrasnog voća, koje je u ovo doba svježe i najzdravije.
Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, želuca, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače. Tačnije, elaginska kiselina sprečava širenje stanica raka te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje.
Jagode su četvrte po redu voće što se tiče nivoa antioksidansa. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani sa preranim starenjem i raznim bolestima, uključujući Alzheimerovu bolest. Antioksidasi imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprečavaju prerano starenje moždanih stanica.
Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.
Odličan su izvor vitamina C koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda, kojima je vitamin C neophodan za pravilan rad. Možda će vas iznenaditi činjenica da tek osam jagoda sadrži više C vitamina od naranče. Jedna šoljica jagoda sadrži 51.2mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze.