navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Barem mjesečno

Izbjegnite neugodne mirise, nakupljanje deterdženta i plijesni: Evo kako ćete očistiti veš-mašinu

Svima se barem jednom dogodilo da vas je, pri otvaranju veš-mašine "zapuhnuo" neugodan miris vlage, ali vi ste, bez obzira na stavili veš i uključili klasični program pranja.

Objavljeno: 02.04.2020. u 12:43
get url
text

Sve dok mašina ne počne puštati vodu ili pak odluči da neće ispustiti prljavu vodu iz bubnja, sve dok ne počnemo pronalaziti ostatke deterdženta na opranom vešu ili dok ga ne izvučemo iz bubnja manje mirisnog nego što je bilo kada je bio prljav, čišćenje ovog aparata nisko je na popisu zadataka koje moramo obaviti.

Pomislite li samo na to da je veš-mašina zadužena za pranje svega, od deka, jakni, prljave sportske odjeće, pa sve do intimnog rublja, a tako lako zanemarimo njezino održavanje, poželjet ćete se odmah "baciti na posao".

Evo kako ćete očitsiti veš-mašinu od nakupljenog neotopljenog deterdženta i drugih nečistoća na prirodan način:

Potrebno vam je: soda bikarbona, posuda za miješanje, šoljica, voda, sirće, krpa za čišćenje, spužvica, stara četkica za zube, flaša sa raspršivačem i gumene rukavice.

Postupak:

Navucite gumene rukavice. Iako čistite prirodnim sredstvima, ipak je dobro zaštititi kožu od iritacija.

Sirće prebacite u flašicu sa raspršivačem i počnite ga špricati po unutrašnjoj strani vrata mašine.

Sirćetom očistite i otvor mašine, pa se posebno posvetite gumenom omotaču.

Ušpricajte sirće u nabore gume i krpom obrišite površinu. Provjerite jesu li otvori zaduženi za otjecanje vode iz gumenog omotača prohodni i dobro ih očistite.

Pomozite sebi tako što ćete jednom rukom držati gumu otvorenom kako biste mogli doći do svih dijelova gumenog nabora. Kad ste gotovi s gumom, starom četkicom prođite prostor između gume i bubnja.

Baš na tom mjestu često se nakuplja velika količina prljavštine u obliku neotopljenog deterdženta i sličnih nečistoća koji se talože pri svakom pranju veša.

Ne zaboravite na filter. Koristan trik je ispod vratašca staviti upijajuću spužvicu jer će pri otvaranju filtera iz mašine sigurno iscuriti malo vode koja se zadržala u cijevima.

Izvucite filter vani kako biste ga očistili. Pospite ga sodom bikarbonom i četkicom za zube sastružite svu prljavštinu koja se nakupila. Potom filter vratite natrag u mašinu.

Izvucite dozirnu posudu i ponovite postupak: pospite sodom bikarbonom i četkicom je izribajte kako biste uklonili nakupine deterdženta. Vratite je na mjesto.

Pomiješajte pola šoljice sode bikarbone i pola šoljice vode kako biste dobili pastu. Mješavinu vode i sode bikarbone, koju ste pripremili prije, sipajte u dozirnu posudicu.

Ulijte jednu šoljicu sirćeta direktno u bubanj. Zatvorite mašinu i pustite program s najvišom temperaturom.

Na ovaj način barem jednom mjesečno operate mašinu. Miris vlage i plijesan će nestati.

Također dobro bi bilo jednom sedmično krpom obrisati gumu kako bi se uklonila voda koja često ostane nakon pranja.