navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci savjetuju

Imate novi proizvod za njegu kože: Koliko dugo čekati kako biste znali da li vam odgovara?

Napokon ste odlučili isprobati novi proizvod za njegu kože lica o kojem mnogi bruje, no umjesto da vam koža zablista, vi ste dobili reakciju?

Objavljeno: 27.10.2021. u 22:12
get url
text

I šta onda? Kako znati je li to samo dio procesa dubinskog čišćenja kože ili vam proizvod jednostavno ne odgovara?

Naravno, sve ovisi o proizvodu jer od nekih se očekuje reakcija i potrebno im je dati malo više vremena (čak i do tri ili šest mjeseci) prije nego što pokažu puni učinak.

Kozmetičari savjetuju da ne odustajete odmah, nego da proizvod probate još nekoliko puta.

Serumi bogati vitaminom C, salicilnom kiselinom, mliječnom kiselinom ili retinolom mogu bakterije skrivene u dubljim slojevima kože ubrzano povući na površinu i tako uzrokovati nastanak bubuljica.

Riječ je o tome da ti sastojci djeluju tako da ubrzaju razvoj procesa koji su u koži već započeli i koji bi se prije ili kasnije odvili do kraja.

No, ne možemo ni svaki prištić pripisati korištenju kozmetičkih preparata.

Sve ovisi o sastojcima - proizvodi koji sadrže shea maslac, silikon te proizvodi na bazi ulja mogu začepiti pore i time pogoršati stanje kože.

Ako se u sastavu proizvoda ne nalaze ovi potencijalno problematični sastojci, ne trebate odmah donositi odluku, nego budite uporni u korištenju proizvoda neko vrijeme.

Kada su u pitanju proizvodi obogaćeni salicilnom kiselinom, vitaminom C, mliječnom kiselinom i retinolom, stručnjaci ističu da treba sačekati i šest do osam sedmica za puni efekt.

Ako se u tom periodu stanje kože ne popravi, vrijeme je da odustanete od tog proizvoda.

Ono što mnoge zanima je - kada očekivati dobar rezultat kod pojedinog proizvoda?

I u ovom slučajhu sve zavisi od sastojaka.

Kod proizvoda koji sadrže retinoide za prve rezultate dovoljno je i do tri sedmice, a puni efekt je šest mjeseci, baš kao i kod proizvoda koji sadrže peptide.
Kada su kiseline ili bakuchiol u pitanju – jedna do pet sedmica, za vitamin C – jedan do tri mjeseca, hijaluronska kiselina – jedna do tri sedmice, a niacinamid – jedan do tri mjeseca.