navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brzo se priprema

Hljeb od samo dva sastojka: Ne sadrži gluten, pomaže u mršanju i pun je zdravih nutrijenata

Kad ne smijete jesti pšenicu, suočeni ste s velikim problemom: šta umjesto klasičnog hljeba? Opcija je srećom, puno, pa su nam na raspolaganju pirov, heljdin, kukuruzni ili neki od hljebova od gotove mješavine bezglutenskog brašna.

Objavljeno: 24.11.2023. u 11:34
get url
text

No neki ni ove varijante hljeba ne smiju jesti, bilo da pate od teških alergija ili zbog toga što ne izbjegavaju samo pšenicu nego ugljikohidrate općenito.

Odreći se hljeba niije lako, naročito onima koji su naučili imati ga na stolu tokom svakog obroka.

Nutricionisti predlažu da pripremite hljeb od lanenog brašna kojeg možete kupiti u svim specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.

Laneno brašno odlična je opcija i za one koji se pšeničnog hljeba klone zbog njegovog visokog glikemijskog indeksa koji je kod onog pripremljenog od lanenog brašna - 35.

Laneni hljeb je i preporučljiv jer je to sjeme puno zdravih masnoća, proteina i vlakana, a također sadrži dosta vitamina B, folnu i ferulične kiseline te druge vrijednosti.

Ipak, ako ste na režimu prehrane koji podrazumijeva ograničenje kalorijskog unosa, pripazite s količinom hljeba koju ćete dnevno jesti jer lan je, zbog visokog udjela masti, dosta kaloričan, čak više nego bademi i lješnici.

Predlažemo recept od samo dva sastojka. Primijetit ćete da ovaj recept ne sadrži so, pa je pogodan i za one koji je izbjegavaju, ali vi je slobodno dodajte ako je smijete konzumirati.

Potrebni sastojci: 100 g lana, šest bjelanjaka.

Postupak pripreme:

Stavite sve sastojke u multipraktik ili blender, pa sve skupa usitnite. Ne trebate dobiti sasvim fine čestice, bolje je da lan djelomično ostane u komadu.

Dobijenu smjesu prebacite u manji kalup za hljeb obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata do 35 minuta.

Zatim isključite rernu, a hljeb ostavite da stoji još 45 minuta prije nego što ga izvadite.