navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Slavni muzičar

Gitarist benda "Duran Duran" nakon što su ga svi otpisali: Primio sam revolucionarni lijek za rak, spasio me

Osnivač grupe "Duran Duran" i gitarist Andy Taylor kaže da je sada "asimptomatičan" nakon što je bio na palijativnoj njezi poslije dijagnoze raka.

Objavljeno: 27.08.2023. u 13:32
get url
text

Ovaj 62-godišnji muzičar otkrio je da ima rak prostate u četvrtom stadiju prošlog novembra. Zloćudna bolest bila mu je dijanosticirana 2018. godine.

Govoreći za The Times, Taylor je objasnio da se dramatični preokret dogodio nakon što mu je ljekar rekao za revolucionarni lijek protiv raka, nazvan "nuklearni lijek" koji se zove lutecij-177, a koji cilja na ćelije raka.

Nakon što je prošao krug navedenog tretmana koji je proveo Christopher Evans, kojeg Taylor naziva Elonom Muskom raka, rocker je bio radioaktivan nekoliko dana.

- Klasificirali su me kao palijativnu njegu na kraju života..., a sada nisam. Asimptomatičan sam - rekao je Taylor.

Objasnio je i kako sada ne može spavati u istoj sobi s drugima ni koristiti javni prijevoz.

Taylor je završio jednu rundu liječenja i imat će još pet tura koje će se održavati svakih šest sedmica.

- Najniža tačka je možda šest sedmica nakon dijagnoze, kada vas stvarnost udari svom snagom - objašnjava slavni muzičar i dodaje da se osjeća potišteno zbog ograničenih mogućnosti liječenja.

- Morat ćeš se oprostiti od svoje porodice. Nećete dočekati deseti rođendan svog unuka. Psihološki je nevjerovatno da ne možete imati terapiju koja bi uklonila izvjesnost smrti - kaže.

Taylor je inače je u početku, kada mu je otkrivena bolest, odbio hemoterapiju jer nije želio da mu se oštete živci na rukama - svetom arsenalu za jednog gitaristu.

Objašnjavajući odluku da svoju dijagnozu drži u tajnosti godinama, Taylor je rekao da želi da njegova odrasla djeca mogu nastaviti život bez da ga iko uporno pita za njegovo zdravlje.

Ranije ovog mjeseca, Taylor je izjavio da mu je spomenuti revolucionarni lijek protiv raka produžio život za pet godina.

Naučnik mu je rekao da je lijek ciljan tako da vidi samo ćelije raka.

- Ne može vidjeti zdrave ćelije. Ubija četvrti stepen raka u vašim kostima. I tako mi je produžio život za pet godina - rekao je

Taylor za BBC News otkrivajući da je svoju prvu turu lijeka uzeo prije šest sedmica.

Roker je svoju dijagnozu otkrio javnosti 2022. preko svojih kolega iz benda Simona Le Bona, Nicka Rhodesa, Johna Taylora i Rogera Taylora, koji su pročitali pismo na njihovom govoru povodom primanja benda u Kuću slavnih rock and rolla u Los Angelesu.