navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro ste pročitali

Francuzi napravili pizzu sa 1.001 vrstom sira i oborili Guinnessov rekord

Pizza ispečena u Francuskoj ušla je Guinnessovu knjigu rekorda kao pizza koja je pripremljena sa najvećim brojem sireva.

Objavljeno: 03.01.2024. u 21:03
get url
text

Naima, ova rekordna kreacija uključuje 940 francuskih sireva i 61 sir iz drugih dijelova svijeta, a pripremili su je francuski pizza majstori Benoît Bruel i Fabien Montellanico.

Kako bi uspjeli u svom naumu i oborili Guinnessov rekord, pizza majstori svaki su sir narezali na kockicu od dva grama i dodali je na tijesto.

- Morali smo prethodno ispeći tijesto za pizzu kako bismo spriječili da se rastrga od težine svog tog sira - objasnio je Bruel za knjigu rekorda.
Kako su pripremili pizzu?

Složili su mekše sireve na tvrđe i okružili ih kalupom kako se ne bi razlili tokom pečenja. Zatim su, nakon dvije minute, taj kalup uklonili, a pizza je vraćena u rernu na još 20 sekundi prije nego što je izvađena.

Bruel, koji je već jednom oborio Guinnessov rekord za pizzu s najviše vrsta sira, i to 2020. godine, kada je upotrijebio 254 različita sira, pet mjeseci je putovao Francuskom u potrazi za dodatnim vrstama sira.

U mnogim siranama su mu čak besplatno dali svoj sir, nakon što su saznali da pokušava oboriti svjetski rekord.

- Bio je pravi uspjeh naći se među proizvođačima sira, kao i posjetiti farme i upoznati proizvođače koji su tako strastveni u svojoj profesiji - rekao je za knjigu rekorda Bruel, koji pizze priprema već 13 godina, a sada je za to konačno dobio i priznanje.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Guinness World Records (@guinnessworldrecords)