Naima, ova rekordna kreacija uključuje 940 francuskih sireva i 61 sir iz drugih dijelova svijeta, a pripremili su je francuski pizza majstori Benoît Bruel i Fabien Montellanico.
Kako bi uspjeli u svom naumu i oborili Guinnessov rekord, pizza majstori svaki su sir narezali na kockicu od dva grama i dodali je na tijesto.
- Morali smo prethodno ispeći tijesto za pizzu kako bismo spriječili da se rastrga od težine svog tog sira - objasnio je Bruel za knjigu rekorda.
Kako su pripremili pizzu?
Složili su mekše sireve na tvrđe i okružili ih kalupom kako se ne bi razlili tokom pečenja. Zatim su, nakon dvije minute, taj kalup uklonili, a pizza je vraćena u rernu na još 20 sekundi prije nego što je izvađena.
Bruel, koji je već jednom oborio Guinnessov rekord za pizzu s najviše vrsta sira, i to 2020. godine, kada je upotrijebio 254 različita sira, pet mjeseci je putovao Francuskom u potrazi za dodatnim vrstama sira.
U mnogim siranama su mu čak besplatno dali svoj sir, nakon što su saznali da pokušava oboriti svjetski rekord.
- Bio je pravi uspjeh naći se među proizvođačima sira, kao i posjetiti farme i upoznati proizvođače koji su tako strastveni u svojoj profesiji - rekao je za knjigu rekorda Bruel, koji pizze priprema već 13 godina, a sada je za to konačno dobio i priznanje.
View this post on Instagram