Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer. U kuhinjama Zapadne i Sjeverne Evrope u sutliji se posebno dodaju cimet ili prženi bademi. Ovu poslasticu nije teško napraviti, pogotovo ako slijedite ovaj recept.
Potrebno vam je:
240 g riže okruglog zrna
240 ml vode
740 ml mlijeka
¼ kašičice ekstrakta vanilije
7 kašika šećera Cimet, čokolada po želji
Priprema:
Dobro operite rižu. Stavite u dublji lonac, i dodajte 240 mililitara vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta, i povremeno promiješajte. Dodajte 240 mililitara mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta. Dodajte još 240 mililitara mlijeka, povremeno promiješajte, i nastavite kuhati 5-6 minuta. Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom, i dobro promiješajte. Kuhajte još 4-5 minuta. Riža bi trebala biti malo vodenasta. Kad je skuhana, prebacite u zdjelice u kojima ćete je servirati i ostavite u frižideru da se ohladi. Dodajte cimet ili naribanu čokoladu.