navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Desert

Evo kako napraviti slatko čudo, sutliju

Sutlija dolazi od turske riječi sut što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta.

Objavljeno: 06.05.2020. u 21:53
get url
text
Sutlija
Sutlija

Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer. U kuhinjama Zapadne i Sjeverne Evrope u sutliji se posebno dodaju cimet ili prženi bademi. Ovu poslasticu nije teško napraviti, pogotovo ako slijedite ovaj recept.

Potrebno vam je:

240 g riže okruglog zrna

 240 ml vode

740 ml mlijeka

¼ kašičice ekstrakta vanilije

7 kašika šećera Cimet, čokolada po želji

Priprema:

 Dobro operite rižu. Stavite u dublji lonac, i dodajte 240 mililitara vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta, i povremeno promiješajte. Dodajte 240 mililitara mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta. Dodajte još 240 mililitara mlijeka, povremeno promiješajte, i nastavite kuhati 5-6 minuta. Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom, i dobro promiješajte. Kuhajte još 4-5 minuta. Riža bi trebala biti malo vodenasta. Kad je skuhana, prebacite u zdjelice u kojima ćete je servirati i ostavite u frižideru da se ohladi. Dodajte cimet ili naribanu čokoladu.