navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jeste li znali

Epidemiolog otkrio da je ova namirnica kvalitetnija u konzervi nego svježa

Iako mnogi od nas prednost uvijek daju svježem voću i povrću, neke namirnice su korisnije kada su konzervirane, tvrde stručnjaci.

Objavljeno: 06.02.2024. u 17:28
get url
text

- Mislio sam da svježe znači bolje, ali to nije uvijek slučaj. Zamrzavanje i konzerviranje hrane nije samo jeftinije i praktičnije, već u nekim slučajevima može biti i zdravije - kaže epidemiolog Tim Spector u svom videu na Instagramu.

Prema Spectoru, jedna takva namirnica je paradajz. Ta je namirnica izvor likopena, oblika karotena koji je povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i raka.

- Zanimljivo je da ima više likopena u konzerviranom paradajzu nego u svježem paradajzu - rekao je ljekar, pozivajući se na naučni pregled objavljen u časopisu Prostate Cancer and Prostatic Diseases Journal u 2018. godini.

Analiza istraživanja, koja je uključivala više od 260.000 učesnika, otkrila je da je "veća potrošnja paradajza povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate" i da je veza posebno povezana sa "jelima od kuhanog paradajza i sosovima od paradajza".

Veza sa konzumacijom sirovog paradajza nije primijećena.

Drugo istraživanje iz 2019. godine zaključuje da su visoki unos ili visoke koncentracije likopena povezani sa značajnim smanjenjem rizika od moždanog udara (26 posto), mortaliteta (37 posto) i kardiovaskularnih bolesti (14 posto).

- Ne morate biti snob u hrani. Konzervirana i smrznuta hrana nisu loš izbor. Primjera radi, smrznuti grašak zapravo zadržava više vitamina C od svježeg graška - prokomentarisao je Spector.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Spector MD FRCP OBE (@tim.spector)