navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kiss the Future

Dokumentarac o koncertu grupe U2 u Sarajevu premijerno stiže na Berlinale

Producenti dokumentarnog filma "Kiss the Future", poznati holivudski glumci Ben Affleck i Matt Damon, potvrdili su da će film premijerno biti prikazan 19. februara na Berlinalu. 

Objavljeno: 13.02.2023. u 08:10
get url
text

Potom ide u slobodnu distribuciju u Irskoj, piše Joe.ie. Režiju potpisuje Nenad Cicin-Sain koji je porijeklom iz Slovenije.

"Kiss the Future" govori o događajima koji povezuju grupu U2 sa Sarajevom. Radi se, prije svega, o nizu satelitskih uključenja u sarajevsku zbilju na koncertima benda U2 u okviru turneje Zooropa, 1993. godine. Prvo takvo uključenje dogodilo se 17. jula 1993. godine, za vrijeme koncerta u Bologni, a onda je, prilikom svakog od narednih 11 koncerata, organizovano po jedno uključenje.

Tokom ovih živih javljanja iz Sarajeva, američki humanitarac Bill Carter, ali i nekoliko žitelja Sarajeva, govorili su o trenutnim dešavanjima tog dana u gradu, ali i pozivali Evropu i svijet da pomognu u zaustavljanju agresije na BiH.

Drugi događaj kojim se bavi dokumentarac "Kiss the Future" je koncert grupe U2 u Sarajevu 23. septembra 1997. godine na stadionu Koševo. Koncert je održan u okviru turneje PopMart. Sa ovog koncerta će, između ostalog, biti upamćen i trenutak kada je Bonu Voxu, zbog prevelikih emocija, naprosto pukao glas, a publika na koncertu je nastavila da pjeva kao da se ništa nije desilo.