navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Dermatolozi otkrili: Ove tri navike pospješuju nastanak bora

Bore su normalne i dio su uobičajenog procesa starenja.

Objavljeno: 25.05.2023. u 15:27
get url
text
Bore, ilustracija
Bore, ilustracija

Neko će ih dobiti prije, a neko kasnije, ali nije tajna da bi ih mnogi od nas željeli primijetiti što je kasnije moguće.

Bez estetskih tretmana za podmlađivanje ili hirurške intervencije može biti teško ublažiti duboke bore. Međutim, postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti i promjene načina života koje možete napraviti kako biste odgodili njihovu pojavu, reducirali vidljivost postojećih te doprinijeli zdravlju i ljepoti cijelog lica.

Dermatolozi ističu tri najčešća razloga zbog kojih se rano javljaju bore:

Ne koristite redovno hidratantnu kremu

Ako ne koristite hidratantnu kremu barem dva puta dnevno, trebali biste početi. Brojne su linije i umjerene bore jednostavno posljedica suhoće, odnosno nedostatka hidracije. Ako ste pak od onih koje ritualno nanose dnevnu i noćnu kremu, ali ipak primjećujete da vašoj koži nešto nedostaje, razmislite o dodavanju seruma s hijaluronskom kiselinom u svoju rutinu ili prakticirajte slagging, nanošenje ulja za lice preko hidratantne kreme.

Uvijek spavate na istoj strani

Tokom sna koža se obnavlja i detoksira i zato se ujutro, nakon dobro prospavane noći, možete probuditi svježijeg izgleda. Ali ako godinama spavate u omiljenoj pozi, primjera radi, na lijevom boku, prije ćete na lijevoj strani lica izgubiti volumen i dobiti vidljivije bore. Rješenje? Spavanje na leđima s glavom usmjerenom prema plafonu smanjit će ili prevenirati estetske tegobe, a pomoći mogu i takozvani anti-age jastuci.

Ne štitite kožu od sunca

Krema za sunčanje je must proizvod tokom cijele godine. Ako na licu primjećujete prijevremene fine linije, tamne mrlje i borice, razlog je vjerovatno prekomjerno i nezaštićeno izlaganje suncu.