navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Da li konzumiranje tamne čokolade utječe na raspoloženje?

Konzumiranje 30 grama tamne čokolada na dan kroz tri sedmice dovodi do značajnog povećanja nivoa crijevne bakterije Blautia obeum a što je povezano sa poboljšanjem raspoloženja.

Objavljeno: 10.11.2023. u 21:36
get url
text
Tamna čokolada
Tamna čokolada

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Nutrition.

Prema dosadašnjima istraživanjima, crijevna mikrobiotika zdrave populacije je bogatija bakterijom Balutia obeum u poređenju sa populacijom koja pati od psihijatriskih poremećaja kao što su veliki depresivni poremećaj.

Glavni sastojak tamne čokolade je kakao koji sadrži flavonole flavan – 3 – ol, katehine i flavanol epikatehin koji imaju povoljne zdravstvene učinke na kardiovaskularni sistem, zdravlje kože i mozga te utječu na smirenost i zadovoljstvo čovjeka. Također, konzumacija 40 grama tamne čokolade na dan kroz dvije sedmice smanjuje nivo hormona stresa kortizola i kateholamina.

Inače najviše čokolade općenito se jede u Švicarskoj. Prosječno svaki stanovnik ove alpske države pojede po 10 kg čokolade godišnje.