navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bejturan

Borba protiv korone: Naučnici u laboratoriji istraživali učinak slatkog pelina

Američki naučnici proveli su istraživanje u kojem se pokazalo da ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua)m odnosno, bejturana, koče razmnožavanje virusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19.

Objavljeno: 12.01.2021. u 19:24
get url
text
Bejturan
Bejturan

Kako bi istražili djelotvornost konzumacije praha suhog lišća slatkog pelina, uzeto je tri grama tog praha u obliku pilula, a tim je pratio artemisinin kao marker molekulu iz uzoraka krvi koje su prikupili dva i pet sati nakon uzimanja pilula.

Nivoi artemisinina nakon dva sata bile su 7,04 mikrograma po mililitru, a nakon pet sati 0,16 mikrograma.

Na kraju ističu kako su klinička testiranja jasno potrebna za potvrdu djelotvornosti, no studija sugerira da konzumacija razumne količine praha suhog lišća slatkog pelina može poslužiti kao jeftina terapija usljed infekcije novim koronavirusom.

Bejturan, odnosno, slatki pelin je poznat po svom aromatičnom mirisu koji tjera dosadne insekte i daje čovjeku dobro raspoloženje i pozitivnu energiju. Možete, ako želite, napraviti i blagi čaj sa medom za pojačanje vašeg imuniteta, ali samo prema uputstvu iskusnih travara.

Tekst o istraživanju kako slatki pelin djeluje na koronavirus, originalno je objavljen na web stranici News Medical 11.1.2020. pod naslovom "Extract of medicinal plant Artemisia annua interferes with replication of SARS-CoV-2 in vitro", odnosno "Ekstrakt ljekovite biljke Artemisia annua ometa reprodukciju SARS-CoV-2 in vitr".

Već u samom naslovu je naglašeno da je riječ o laboratorijskim uslovima, koji su pokazali kako navedena biljka "ometa", a ne "zaustavlja koronavirus". 

Informacija da "slatki pelin zaustavlja koronavirus u stanicama" pokazala se da nije tačna, jer je riječ o istraživanju sprovedenom u laboratoriji, bez kliničkih ispitivanja, te o radu koji tek treba da prođe recenziju šire naučne zajednice.

Stoga smo naknadno izvršili korekcije ovog teksta u odnosu na prvobitno objavljeni. 

Također, napomena o tome da se studije objavljene na ovoj stranici ne bi trebale "u medijskim izvještajima predstavljati kao utvrđene informacije" nalazi se u originalnom članku na engleskom jeziku na portalu News Medical.