navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Laboratorijska nesreća?

Američki obavještajci o koroni: Virus nije razvijen kao biološko oružje

Ured američkog direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) objavio je jučer novu procjenu obavještajne zajednice, s koje je skinuta oznaka tajnosti, o porijeklu COVID-19, a u izvještaju se procjenjuje da koronavirus nije razvijen kao biološko oružje.

Objavljeno: 30.10.2021. u 08:48
get url
text

Navode i da postoji mogućnost da nikad neće pouzdano utvrditi porijeklo virusa.

Prirodno porijeklo i curenje iz laboratorije uvjerljive su hipoteze o tome kako je COVID-19 prvi put zarazio ljude, no analitičari se ne uspijevaju složiti oko toga što je vjerovatnije i može li se uopće donijeti konačna procjena, stoji u izvještaju ODNI-ja.

U izvještaju se također odbacuje sugestija da je koronavirus nastao kao biološko oružje i u njemu stoji da zagovornici ove teorije "nemaju direktan pristup Institutu virologije u Wuhanu" te su optuženi za širenje dezinformacija.

Izvještaj je produkt 90-dnevne revizije koju je administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila u augustu, usred intenzivnih političkih sukoba oko toga treba li kriviti Kinu za posljedicu globalne pandemije i u kojoj mjeri, ili vlade koje možda nisu dovoljno brzo reagirale da zaštite građane svojih zemalja.

U izvještaju ODNI-ja stoji da četiri američke obavještajne agencije i tijelo koje okuplja više agencija imaju "nizak nivo povjerenja" da je COVID-19 potekao od zaražene životinje ili srodnog virusa.

No jedna je agencija saopćila da ima "umjereno povjerenje" da je prva ljudska infekcija koronavirusom najvjerovatnije rezultat laboratorijske nesreće, koja je vjerovatno uključivala eksperimentiranje na životinjama u Institutu za virologiju u Wuhanu.

Američke obavještajne agencije vjeruju da neće moći dati preciznije objašnjenje za porijeklo koronavirusa bez novih informacija koje ukazuju da je virus prošao specifični put od životinja do ljudi ili da je laboratorij u Wuhanu radio na virusu ili srodnom virusu prije nego što je nastao COVID-19.

Američkim agencijama i globalnoj naučnoj zajednici nedostaju "klinički uzorci ili potpuno razumijevanje epidemioloških podataka najranijih slučajeva koronavirusa" te da bi se moglo ponovo razmotriti ova dvojbeni izvještaj ako se pojavi više dokaza.