navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vjerovali ili ne

A jedemo ga svaki dan: Peršun proglašen otrovnom biljkom 2023. godine

Titula "Otrovna biljka 2023. godine" pripala je peršunu, popularnom začinu za koji većina vjerovatno i ne zna da krije mračnu tajnu.

Objavljeno: 09.02.2023. u 22:09
get url
text

Ovu nezahvalnu titulu peršunu je dodijelio njemački botanički vrt Wandsbek iz okoline Hamburga, koji već 19 godina bira otrovnu biljku godine kako bi upozorio na nepoznatu činjenicu o biljkama koje svakodnevno susrećemo.

Tako je otrovnom biljkom prošle godine proglašen krompir, pa je ovo već druga godina zaredom da je neka biljka koju često koristimo u prehrani ponijela ovaj naslov.
Ali bez brige, šanse da ćete se otrovati peršunom gotovo su nikakve.

Peršun je vrlo zdrav, bogat je vitaminom C, vitaminom K i željezom i ne morate se odreći tih blagodati koje nudi.

Naime, listovi peršuna sasvim su bezopasni i možete i dalje uživati u tabboulehu i nastaviti stavljati začin u sve vrste jela.

U čemu je onda stvar? Zašto je peršunu pripala ovo titula?

Zbog cvjetova. Peršun (Petroselinum crispum) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki.

U drugoj godini stabljika naraste do 70 centimetara visine i razvijaju se cvjetovi skupljeni u cvatove na vrhu stabljike.

Čašica svakog cvjetića skriva sjemenku, a iz sjemenki se dobija otrovno peršunovo ulje koje sadrži visoke koncentracije toksina apiola i miristicina.

Apiol i miristicin nalaze se u svim dijelovima biljke peršuna i i zapravo su oni odgovorni za prepoznatljivu aromu i okus začina.

Međutim, njihova koncentracija u lišću je oko deset hiljada puta manja nego u sjemenkama.

Apiol djeluje na glatke mišiće mokraćnog mjehura, crijeva i maternice, piše hamburg.de. Zbog toga se kroz historiju peršunovo ulje koristilo u svrhe abortusa, ali kako je teško dozirati prirodne pripravke, mnoge je žene peršunovo ulje stajalo života.

Nedavne su studije otkrile da je apiol kancerogen, ali samo u ogromnim količinama, tako da je konzumacija lišća i dalje više zdrava nego štetna za organizam.

No, ni lišće peršuna ne smije se jesti nakon što biljka procvjeta jer, čak i nakon što cvjetovi izblijede, sadržaj apiola u lišću i stabljici ostaje povećan.

Pa ako osjetite grčeve ili druge simptome trovanja nakon konzumacije peršunova lišća za koje ne znate odakle je ili nakon što ste slučajno pojeli sjemenke peršuna – odmah otiđite kod ljekara.