navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Najbolje upotrijebiti do...

Ovu hranu možete jesti i nakon isteka roka trajanja

Iako određene namirnice možete jesti i nakon isteka roka trajanja, treba imati na umu da većina njih vremenom ipak mijenja svojstva i postaje slabije kvalitete

Objavljeno: 09.06.2019. u 16:04
get url
text

Puno hrane završi u smeću zato što ljudi ne razumiju oznake za rokove trajanja na pojedinim proizvodima.

Prema brzini kvarenja, hrana se dijeli u tri grupe. Najkraći rok trajanja imaju svježe meso, riba i mliječni proizvodi te voće i povrće. Na njima piše "upotrijebiti do" i tog roka se treba pridržavati.

U drugoj kategoriji je zapakovana hrana poput tjestenina i keksa. Na takvim proizvodima piše "najbolje upotrijebiti do" te su navedeni dan, mjesec i godina. Taj rok je između tri i 18 mjeseci.

U trećoj kategoriji je hrana u konzervama na kojoj piše "najbolje upotrijebiti do kraja" uz navedeni mjesec i godinu. Kako navode stručnjaci, ovakva hrana jestiva je i godinu dana ili više od isteka roka, ukoliko ambalaža nije otvorena ili oštećena. 

Naravno, iako određene namirnice možete jesti i nakon isteka roka trajanja, treba imati na umu da većina njih vremenom ipak mijenja svojstva i postaje slabije kvalitete, iako vam se neće ništa dogoditi ako je pojedete. Takav je slučaj, recimo, sa raznim grickalicama poput štapića i čipsa, koji nakon isteka roka izgube svježinu i hrskavost.