Tikvice su zdravo i hranjivo povrće koje uveliko možemo naći na pijacama, u tržnim centrima, sada već po povoljnijim cijenama. Ovo povrće sadrži veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje.
Tikvice jedemo punjene, grilovane, pripremljene na roštilju, kao sastojak mnogih musaka, ali ih najčešće svi pohujemo. Osim osnovne smjese za pohovanje – jaja, brašno, prezle, so… tajna u pripremi savršenih pohovanih tikvica jeste u marinadi! Evo detaljnog uputstva za najukusnije pohovane tikvice:
Sastojci: dvije srednje tikvice, petero jaja, 200 grama brašna, 300 grama prezle, so, oko tri decilitra ulja za prženje.
Za marinadu: malo peršunovog lišća, čehne bijelog luka, kašika maslinovog ulja, kašika jabukovog sirćeta ili limun, prstohvat soli.
Priprema: Tikvice dobro operite, isjecite vrhove i potom tankim nožem sijecite tanke listiće. Isječene tikvice posolite i ostavite 15 minuta da puste svoj sok koji treba ocijediti. Umutite jaja, posolite i ocijeđene tikvice uvaljajte prvo u brašno, jaja, opet u brašno, jaja pa u prezlu. Stavite u tavu u kojoj se ulje već ugrijalo i pecite.