navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ne deblja

Da li ste znali ove stvari o krompiru?

Krompirova kora je koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i mnogih hranjivih tvar

Objavljeno: 19.05.2019. u 13:55
get url
text
Krompir
Krompir

Iako u svijetu postoje hiljade vrsta krompira, u svakodnevnoj upotrebi uglavnom razlikujemo crveni i bijeli krompir. Ovo povrće je bogato vitaminom C, kao i B6 (piridoksin) i vitaminom K. Od minerala sadrži znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcija, mangana... Krompir također sadrži visokokvalitetni škrob, bjelančevine i prehrambena vlakna.

Naročito je krompirova kora koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i mnogih hranjivih tvari. Dakle,ako vam je dostupan ekološki uzgojen krompir, preporučuje se jesti ga s korom. U narodnoj medicini, od krompirove kore priprema se čaj koji se koristi u liječenju tumora.

Jedna od najvećih predrasuda o krompiru jest da je to namirnica koja deblja. Krompir se zapravo ubraja u dijetalne namirnice koje su poželjne za održavanje normalne tjelesne težine. Problem je u tome kako se krompir priprema - kalorije dobiva dodavanjem masnoća i prženjem. U 100 grama krumpira ima 85 kalorija, dok pomfrit ima 270 kalorija, a čips 568 kalorija. Ni smrznuti krompir, spreman za prženje, nije dobar izbor jer je industrijski pripremljen i obrađen hemijskim sredstvima odnosno aditivima.

Smatra se da je krompir najhranjiviji i najljekovitiji ako je kuhan ili pečen u ljusci bez dodavanja masnoća. Ako gulite krumpir, preporučuje se 10-minutno kuhanje na pari (izrežite ga na kockice veličine 12 milimetara), a ne kuhanje u vodi jer tako gubi mnogo hranjivih tvari.

Ako se krompir skladišti predugo ili ako se ne čuva u prikladnim uvjetima, može dobiti zelenu boju ili početi klijati. Ove promjene uzrokuje nakupljanje solanina, otrovnog alkaloidnog spoja koji ne samo što mijenja okus krumpira, nego je štetan za zdravlje. Može izazvati glavobolju, mučninu, povraćanje, proljev, tegobe s disanjem i krvotokom. Stoga je prije pripreme jela potrebno krumpiru odstraniti klice i zeleni dio.

Krompir se ne smije čuvati u frižideru, jer će dobiti nepoželjan okus, ali ne zbog niske temperature nego zbog vlage. Stoga je za čuvanje krumpira najbolje vrlo svježe mjesto, suho i tamno poput podruma. Važno je i da se čuva podalje od luka jer će plinovi koje emitiraju ove vrste povrća prouzrokovati kvarenje i jednoga i drugoga.

Krompir valja prati i rezati neposredno prije pripremanja da pri dodiru sa zrakom ne promijeni boju.