open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Uskoro o smjeni Drage Puzigaće i izbornim jedinicama?
Klub Bošnjaka zatražit će nastavak redovne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta na kojoj bi prva tačka trebao biti zahtjev Kluba Srba za smjenu Drage Puzigaće
09.09.2018. u 08:16
get url
text
Dom naroda Federalnog parlamenta

Klub Bošnjaka prikuplja potpise, a potrebno ih je dvije trećine ili 12, za sazivanje nastavka redovne sjednice Doma naroda koja je ranije prekinuta, te vanredne sjednice.

- Klub Bošnjaka će nakon što prikupi potpise uputiti zahtjev predsjedavajućoj Doma naroda Lidiji Bradari za sazivanje sjednica. Tražit ćemo da se sazove nastavak redovne sjednice i vanredna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH po hitnom postupku – rekao je za Faktor dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić.

Podsjeća da je na dnevnom redu prekinute redovne sjednice, pored ostalog, bio zahtjev Kluba Srba za smjenu dopredsjedavajućeg Doma Drage Puzigaće.

- Ovo bi trebala biti prva tačka dnevnog reda, ali ne i jedina. Prvo bi trebala biti nastavljena ova redovna sjednica, a nakon toga održana i vanredna. Vjerujem da ćemo zahtjev predati u ponedjeljak na pisarnicu, a predsjedavajuća bi u roku ne dužem od 14 dana trebala sazvati sjednice. Ukoliko ona to ne uradi, sjednicu nakon isteka tog toga mogu ja zakazati – kaže Tufekčić.

S druge strane, još nije poznato kada bi se ponovo u Parlamentu mogao naći Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u dva doma Federalnog parlamenta nije uspjela prečistiti i usaglasiti tekst ovog zakona, pa je odlučeno da o tome obavijeste premijera i Vladu FBiH.

Šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Ismet Osmanović kaže da je sada zadaća Vlade da pokuša "izvršiti neku vrstu svog usaglašavanja ovog zakona na bazi svega onoga što se u dosadašnjoj proceduri dešavalo, uključujući sva ponuđena rješenja i amandmane, a u skladu sa mogućnostima FBiH u ovom trenutku“.

- Takav zakon treba doći u Parlament i mi ćemo ga podržati. Dakle, on mora biti provodiv, održiv i realan. Borci zaslužuju da imaju taj zakon i ta prava, ali ona moraju biti realna i takva da Federacija to može izdržati – kaže Osmanović za Faktor te dodaje da očekuje da će se ovaj zakon naći na sjednici Zastupničkog doma u ovom mandatu, ali da, ipak, sve zavisi od Vlade.

Također, navodi da bi se o ovom zakonu trebalo raspravljati "u paketu" sa izmjenama Zakona o igrama na sreću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.