open-navfaktor-logo
search
Hamza Krkalić
U ponedjeljak smo u Sarajevu da vidimo koliko su u Parlamentu FBiH ozbiljni
Grupa demobilisanih boraca 3. septembra će doći  u Sarajevo kako bi se uvjerili da li postoji volja rukovodstva Zastupničkog doma da zakaže sjednicu zbog zakona o demobilisanim borcima
31.08.2018. u 08:09
get url
text
Hamza Krkalić

Demobilisani borci traže zakazivanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica sa usvojenim amandmanima. Ukoliko se ne zakaže, prema riječima Hamze Krkalića, jednog od predstavnika boraca, dolaze na proteste 5. septembra pred zgradu Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Nisu trebale nikakve komisije

- Doći ćemo iz cijele Bosne i Hercegovine i tu ostajemo dok se ne riješe naši zahtjevi. Pripremamo se. Pogledavši poslovnik o radu u Parlamentu FBiH shvatili smo da nas je vlast zavlačila. Nakon usvajanja teksta zakona o demobilisanim borcima s amandmanima na Domu naroda, ostale su dvije varijante. Prva je da se Zastupnički dom Parlamenta FBiH izjasni o zakonu, usaglasi ga,  a druga da se tekst zakona vrati Vladi FBiH, a što je i učinjeno. Dakle, nisu trebale nikakve komisije - priča za Faktor Krkalić.

Naglašava kako sada traže da Edin Mušić, kao predsjedavajući, zakaže sjednicu Zastupničkog doma FBiH.

-  Neka je zakaže,  pa Bože moj, do parlamentaraca je hoće li usvojiti zakon. U ponedjeljak, 3. septembra, manja grupa nas dolazi u Sarajevo u Parlament FBiH da vidimo koliko su ozbiljni, hoće li zakazati sjednicu. Mi imamo informaciju da hoće, ali nam treba zvanična potvrda. Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica nam je prijeko potreban. Mnogi borci ne mogu ostvariti svoja prava bez tog zakona i trpe i oni i njihove porodice. Neka se donese, pa kasnije se može dorađivati - ukazuje Krkalić.

Dodaje kako predstavnici vlasti samo govore o boračkom dodatku, kako za njega nema novaca.

- Kada je riječ o boračkom dodatku nama ne trebaju dodatna sredstva, MMF, ni kladionice, što je Zukan Helez zastupnik spominjao. Vidite, Zukan je namjerno sa svojim amandmanima napravio bućkuriš. Naši amandmani, odnosno, Mahira Mešalića, govore samo o uštedi. Odustali smo od onih šest KM za svaki mjesec proveden u vojsci. Naš glavni zahtjev je javna objava boračkog registra, da se vidi imenom i prezimenom, ko je na njemu. To će pokazati 250 hiljada lažnih boraca, da 150 hiljada njih već prima neku naknadu. A treba reći i da je od završetka agresija do danas umrlo 98 hiljada boraca. I otkud nas onda 577 hiljada, koliko se neprestano govori?- pita se Krkalić.

Da se u registru ne objavljuju matični brojevi

Upitali smo ga da li je upoznat da Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH nije za javnu objavu boračkog registra?

- Jesam, i mi smo našli rješenje. U jednom od amandmana smo tražili da se u registru ne objavljuje matični brojevi boraca. I šta je sad problem? Pa sada vam se za svaku sitnicu traži da upišete svoj matični broj. Što to ne zabrani Agencija? Nema izgovora, borački registar se mora javno objaviti, to je ključ svega - rekao nam je Krkalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.