open-navfaktor-logo
search
Protesti u Sarajevu
Tuča grupe bivših boraca i specijalaca: Nekoliko povrijeđenih, situacija se smiruje
Više stotina demobilisanih boraca krenuli su od Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu glavnom saobraćajnicom, protestujući i uzvikujući: "Hoćemo registar!" 
05.09.2018. u 12:58
get url
text

15.30 - Pema još nepotvrđenim informacijama, dvojica učensika protesta su uhapšeni, a povrijeđeno je i nekoliko policajaca. Borci zahtijevaju od policije da se uhapšeni puste na slobodu. 

14.30 - Borci se ponovo okupljaju ispred zgrade Federalnog parlamenta.

14.20 - Ponovo je došlo do manjeg sukoba između jednog demobilisanog borca i policajca, ali situacija je brzo riješena. Borci su sada opet krenuli ka zgradi Parlamenta FBiH.

14.05 - Saobraćaj u Titovoj ulici je ponovo normaliziran. Borci su krenuli prema Velikom parku.

13.55 - Kolona od pedesetak boraca vraća se prema centru grada i sada su kod Vječne vatre. Uzvikuju "hoćemo registar", "hoćemo boračke naknade", "dajte nam hljeba"... I dalje ih prati veliki broj pripadnika policije. Saobraćaj duž Titove ulice trenutno je u potpunosti blokiran.

13.40 - Pedesetak boraca trenutno se nalaze kod Katedrale. Druga grupa boraca ostala je na mostu Čobanija, a treća grupa i dalje je kod zgrade Parlamenta FBiH na Skenderiji. Borci u blizini Katedrale viču kako "treba sve polomiti" i verbalno provociraju policijske službenike. 

13.25 - Kolona boraca i dalje se kreće prema Baščaršiji. Preko megafona pozivaju građane Sarajeva da im se pridruže. 

13.10 - Borci se trenutno kreću trotoarom kod mosta Drvenija. Prati ih veliki broj specijalaca. Situacija se smirila.

{$galerijaFotografija}

13.05 - Policija je upravo upotrijebila suzavac protiv grupe učesnika protesta. Dvojici boraca je pozlilo, a nekoliko pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo su obliveni krvlju. U osiguravanju protesta učestvuje MUP KS, kao i pripadnici policije iz nekih drugih kantona, dok pripadnici Federalne uprave policije osiguravaju dio kod zgrade Parlamenta FBiH.

{$galerijaFotografija}

12. 55 - Kako javljaju reporteri Faktora, upravo je izbila velika tuča između grupe demobilisanih boraca i pripadnika specijalne policije. 

U sukobu sa policijom je navodno povrijeđeno nekoliko boraca, a učesnici protesta nastavili su se kretati prema Baščaršiji i pozivaju građane Sarajeva da im se pridruže. Policija prvo tražila da se demonstranti ne kreću određenim dijelom uz saobraćanicu, odnosno trotoarom, nakon čega su demonstranti negodovali te je na policiju bačeno nekoliko predmeta koje su bivši borci imali sa sobom. U tom momentu došlo je do sukoba između policije i demonstranata.

Zahtijevaju od rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da odmah zakaže sjednicu na kojoj će se usvojiti Zakon o demobilisanim borcima sa amandmanima koji su usvojeni na Domu naroda.

{$galerijaFotografija}

Na proteste je stiglo i desetak autobusa sa nekoliko stotina boraca, većinom iz Bužima. Tu su također i bivši pripadnici HVO-a, a pojačava se i prisustvo policijskih snaga.

Borci su od zgrade Parlamenta krenuli preko mosta Skenderija, uzvikujući: "Hoćemo registar!" Potom su izašli na glavnu saobraćajnicu. 

- Primam penziju od 43 marke. Bavim se poljoprivredom i stočarstvom i da nije toga, supruga i ja ne bismo mogli preživljavati. Ovdje sam došao kao borac da svi zajedno tražimo svoja prava i po mom mišljenju, borcima koji su navršili 65 godina života i nemaju nikakvih primanja država bi trebala dati penziju od 320 maraka. To smo zaslužili - rekao nam je Rasim Velagić, 70-godišnji demobilisani borac iz Bužima.

Protest boraca 2 - federalni parlament Skenderija 05.09.2018.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.