11:43 / 09.02.16

Svjetski dan izbora: Predstavljena oprema za unapređenje izbornog procesa u BiH (FOTO)

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbora, Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) organizovala je manifestaciju "Prezentacija upotrebe naprednih tehnologija u izbornom procesu“ sa ciljem unapređenja izbornog procesa u BiH.

Predsjednik CIK BiH Ahmet Šantić podsjetio je da je februar mjesec obilježavanja Svjetskog dana izbora.

– U tom smislu CIK BiH odlučio je da u saradnji sa kompanijama koje raspolažu informatičkom opremom, a odnose se na izborni proces, održi prezentaciju te opreme s obzirom na sve aktivnosti koje nas čekaju u ovoj godini, imajući u vidu i nadolazeće i lokalne izbore, unapređenje izbornog procesa… Ovaj put smo željeli da nešto konkretno ponudimo i Parlamentarnoj skupštini BiH, ali naravno, i političkim subjektima – istakao je Šantić.

Naglasio je da će pet renomiranih kompanija iz oblasti informatičke opreme demonstrirati svoju opremu.

– Nakon ovoga ćemo vidjeti raspoloženje onih koji donose konačne odluke vezano za unapređenje izbornog procesa u BiH, a to je Parlamentarna skupština BiH. Da bi se uvela određena informatička oprema potrebni su vrijeme, novac i politička volja. Zato smo danas i pozvali sve da vide šta je to danas najmodernije što se nudi u svijetu, koliko to košta i da li postoji raspoloženje. Znate da uvijek imamo primjedbi na izborni proces, način i brzinu dostave rezultata, a danas ćemo ponuditi neka rješenja koja su aktuelna u demokratskom svijetu – poručio je Šantić.

Dodao je da oprema nije ni jeftina, ali da će danas vidjeti o čemu je riječ i zaključke će ponuditi Parlamentarnoj skupštini, odnosno Vijeću ministara. Prema njegovim riječima, riječ je o opremi s kojom se praktički na biračkom mjestu završava cjelokupan proces i glasanja i brojanja, ali i utvrđivanja i dostave rezultata.

Željko Ninkov, jedan od današnjih izlagača, kazao je da će ponuditi domaći sistem elektronskog glasanja kojeg su napravili prije pet godina.

-Nastanak ovog sistema je vezan za sprečavanje generisanja nevažećih glasačkih listića i za instant prebrojavanje rezultata glasanja. Jedan glasač na mašini glasa između 30 sekundi i 1,5 minuta. Ti podaci omogućavaju unakrsnu kontrolu, dakle, kako je glasač glasao, on vidi na ekranu svoj glas, autentični listić se prikazuje na ekranu, potvrđuje ga i onoga trenutka kada ga je potvrdio, on odlazi u elektronsku glasačku kutiju, a štampa se ista takva potvrda njegovog listića koji on ubacuje u klasičnu glasačku kutiju, zarad provjere – pojasnio je Ninkov.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara istakao je da je činjenica da je izborni proces u BiH dosta kompliciran i da se na rezultate izbora čeka i po mjesec dana.

Zasigurno bi trebalo raditi na unapređenju i osigurati da dobijemo što prije rezultate izbora – poručio je Čavara.

(Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)