open-navfaktor-logo
search
Dragan Lukač
Moguće je da i poslije 30. septembra ostanem na čelu FUP-a
Nakon rezultata pretraga na Klinici za srce u Tuzli , kako je rekao u intervjuu za Faktor,  direktor FUP-a će odlučiti da li 30. septembra odlazi s fukcije  ili ostaje još koji mjesec
13.09.2018. u 13:58
get url
text
Dragan Lukač

Dragan Lukač, direktor Federalne uporave policije, svima koji priželjkuju njegov skori odlazak poručio je da se ne raduju jer nikada neće moći raditi "šta hoće".

Osvrnuvši se na sigurnosnu situaciju u Federaciji, u intervjuju za Faktor, Lukač je kazao da je ona zadovoljavajuća i da se pomno prati situacija u regionu, pogotovo izjave koje dolaze iz Srbije.

Da li 30. septembra odlazite s mjesta direktora FUP-a ili ste promijenili odluku?

- Upravo sam danas na Klinici za srce u Tuzli, na nekim sam pregledima i ovisno o ishodu nalaza, sa ljekarima ću donijeti odluku o odlasku. Također, još nije izabran zamjenik, s tim se bespotrebno odugovlači. Dakle ima više razloga zbog kojih ću morati ostati na funkciji direktora FUP-a još koji mjesec. U svakom slučaju ako ovi nalazi budu pozitivni, da kažem, da ne moram ići sutra na operaciji, ostajem duže.

Kako se sada osjećate?

- Za moju vrstu bolesti psihička dimenzija je vema bitna, a ona mi ne ide u prilog. Morao bih biti u miru, rasterećen tih kojekakvih problema. Uglavnom, vidjet ćemo.

Kakvu poruku imate za one koji se raduju vašem odlasku s mjesta prvog čovjeka FUP-a?

- Razumijem ja i te koji su tako usmjereni ne samo prema meni, već upravo prema Federalnoj upravi policije koja je, da kažem, temeljni sigurnosni organ u našoj zemlji i mnogima iz niza razloga je u interesu da se oslabi taj organ i da jednostavno dođu u situaciju da mogu raditi "šta hoće". Ali neće to doživjeti. Ja im to obećavam. I nebitno je hoću li ja otići ili ne. Neće ni poslije mene kada odem propasti svijet, ali sigurno je da će se neke stvari drugačije odvijati u ovoj zemlji i kada je riječ o policijskom radu, osobito u borbi protiv kriminala koji je u stanju takvom, kakvom jeste. I gdje FUP, i ne samo mi, već i drugi organi poduzimaju puno mjera u borbi protiv svog tog zla koje je prisutno. A s druge strane, upravo su iz tih struktura i redova ti koji se raduju svemu ovome. Ali mislim da neće doživjeti još tu svoju ekstazu u radovanju.

Kako ste zadovoljni situacijom u FUP-u, opremom, imate li dovoljno kadrova?

- Imamo mi solidno stanje što se tiče opremanja, nešto smo slabije popunjeni, jer nam je otišao veliki broj ljudi u penziju i sada smo primili 36 policijskih službenika i oni upravo polaze ovih dana u Policijsku akademiju na Vracama, na obuku. Tako da ćemo to na određen način sanirati, popraviti. Što se tiče ostalog, ja uvijek kažem da je FUP jedan od vodećih policijskih organa u našoj zemlji, ako ne i prvi među prvim policijskim organima i agencijama.

Jeste li zadovoljni trenutnom sigurnosnom situacijom u FBiH?

- Pa nisam ni zadovoljan ni nezadovoljan. Trenutna sigurnosna situacija je zadovoljavajuća. Imam redovne sastanke s policijskim komesarima, razmatra se stanje sigurnosti. Nemamo mi nekih ekscesnih situacija, ali ukupno jedna situacija koja je u zemlji prisutna se naravno manifestira i na sektor sigurnosti i uvijek ima mogućnosti da određena događanja mogu ozbiljnije narušiti tu sigurnosnu situaciju.

Da li pri tome mislite na migrante?

- Ne mislim samo na migrante. I ne mislim da su oni neki, da kažem, ključni problem u ovom momentu. Nego ukupna događanja i zveckanja oružjem i najavama ovakvim i onakvim koji se više događaju u nekoj političkoj sferi, ali imaju svoju refleksiju na stanje sigurnosti.

Možete li biti konkretniji, mislite li na izjave političara iz RS-a?

- Mislim i na to i ne samo iz Republike Srpske već i našeg okruženja. Prije svega na ono što dolazi iz Srbije, situaciju s Kosovom i nizom drugih stvari. Sve to pratimo i imamo orijentir i šta nas sutra može zadesiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.